A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/polaganje%20vijenaca%20u%20srbiji.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

POGLEDAJTE VIDEO Srbija obilježava 14. obljetnicu zračnih napada NATO-a | Politika+
Regija

OBLJETNICA : POGLEDAJTE VIDEO Srbija obilježava 14. obljetnicu zračnih napada NATO-a

Dačić: Nadam se da više nećemo morati ginuti za Srbiju već da živimo i radimo za nju

Piše: Ilijana Grgić

U Srbiji se nizom skupova obilježava 14. obljetnica početka napada zračnih snaga NATO-a na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, u kojima je stradalo oko 2.500, ranjeno je i ozlijeđeno oko 12.500 ljudi, a nakon više od dva i pol mjeseca svakodnevnog bombardiradnja počelo je povlačenje srbijanskih vojnih i policijskih snaga s Kosova.

 

U povodu sjećanja na žrtve bombardiranja, vijence i cvijeće na mjestima stradanja civila, pripadnika vojske i policije te 16 djelatnika Radiotelevizije Srbije poginulih u raketiranju zgrade RTS položit će naviši državni dužnosnici.

 

Premijer Ivica Dačić poručio je da je 24.ožujak dan kada svi, bez obzira na političko opredijeljnje treba da se sjete onih koji su dali živote za obranu domovine sa nadom da u budućnosti više niko neće morati ginuti za Srbiju.

 

- Nadam se da više nećemo morati ginuti za Srbiju već da živimo i radimo za nju, da svako ulaže najviše što može, poručio je Dačić.

 

Premijer je naglasio da vremena nisu laka i da problemi koji su postojali prije 14 i 20 godina i dalje isti.

 

Podsjetimo, bombardiranje je uslijedilo nakon neuspjelih mirovnih pregovora Beograda i predstavnika kosovskih Albanaca u Rambouilletu i Parizu o budućem statusu Kosova.

 

 

 

Tjekom 79 dana bombardiranja vojnih, policijskih i civilnih ciljeva - mostova, cesta i infrastrukture, poginulo je ili nestalo 1.008 pripadnika vojske i policije, a teže i lakše ranjeno i ozlijeđeno oko 6.000 civila, među kojima i 2.700 djece.

 

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas polažući  vijence istakao je da i danas, 14 godina kasnije, može  postaviti  pitanje zašto je Srbija bombardirana.

 

- I danas, 14 godina kasnije, možemo postaviti pitanje zašto su toliki ljudi izginuli i da samo još jednom pokažemo žaljenje zbog toga i da suosjećamo u boli svih onih koji su svoje najmilije izgubili u to suludom ratu sa porukom da nam se to nikad ne desi, rekao je Đilas.

 

 

U napadima su sudjelovale snage 19 zemalja članica NATO, ukupna materijalna šteta na teritoriju Srbije i Crne Gore procjenjena je na više desetina milijardi dolara, a ratni gubici NATO nikada nisu priopćeni.

 

Zračnim udarima iznuđena je diplomatska akcija potpisivanja sporazuma u Kumanovu 9. lipnja 1999. kojim je SRJ, praktički, potpisala kapitulaciju i suglasila se da više od 37.000 vojnika KFOR-a dođe na Kosovo.

 

Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008., a do danas su ga priznale 22 zemlje članice EU i 98 članica UN.

 

Beograd odbija priznati neovisnost, a pod pokroviteljtsvom EU u tjeku su pregovori Prištine i Beograda o rješenju kojim se pokušava naći model institucionalnog organiziranja i zaštite interesa kosovskih Srba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

priština, beogra, bombe, nato, srbija