Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze ojačale nakon vijesti iz SAD-a, euro ispod 1,29 dolara

'Financijski je sektor jutros pod pritiskom jer bi međunarodni paket pomoći Cipru mogao biti model za rješavanje budućih problema u tom bloku, a ne izniman slučaj.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jačanju američkog gospodarstva, dok je euro i dalje pod pritiskom zbog rizika sadržanih u modelu spašavanja Cipra.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 0,7 posto.

„Financijski je sektor jutros pod pritiskom jer bi međunarodni paket pomoći Cipru mogao biti model za rješavanje budućih problema u tom bloku, a ne izniman slučaj“

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 6,30 sati u plusu 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rekordni doseg Dow Jones indeksa na Wall Streetu, nakon podataka koji ukazuju na ubrzanje rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na anemični zadnji lanjski kvartal.

„Europa će vjerojatno još neko vrijeme ostati u recesiji. No, američko se gospodarstvo oporavlja, a očekuje se i nastavak solidnog rasta Kine. Zahvaljujući jačanju tih dvaju najvećih izvoznih tržišta azijskih kompanija, ulagači su danas dobro raspoloženi“, kaže Tetsuro Li, direktor u fondu Common Asset Management.

Podaci o oživljavanju industrijske aktivnosti u SAD-u potaknuli su rast cijena sirovina jer se očekuje jačanje potražnje. Jučer je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila za 1,50 dolara, na 96,35 dolara po barelu, najvišu razinu u pet tjedana.

Zahvaljujući tome, jutros su najveće dobitnice dionice u rudarskom i energetskom sektoru. S druge strane, oprezno se trguje dionicama banaka jer se ulagači plaše da bi se model spašavanja Cipra ubuduće mogao primijeniti i na druge članice eurozone koje se nađu u problemima.

Dok su dosad troškove spašavanja banaka uglavnom snosili porezni obveznici i vlasti, ciparski model sadrži rizike po dioničare banaka, štediše i vlasnike obveznica.

„Financijski je sektor jutros pod pritiskom jer bi međunarodni paket pomoći Cipru mogao biti model za rješavanje budućih problema u tom bloku, a ne izniman slučaj“, kaže Evan Lucas, strateg u tvrtki IG Markets.

Zbog toga je na valutnim tržištima euro i dalje pod pritiskom. Nakon što je jučer poslijepodne zaronio na samo 1,2828 dolara, najnižu razinu u četiri mjeseca, jutros se tečaj eura kreće oko 1,2840 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura blago je ojačala s jučerašnjih 121,15 na 121,70 jena. I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj porastao s jučerašnjih 94,20 na 94,75 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj dolara, NIKKEI, MSCI, svjetska tržišta, azijske burze, forex