Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze pale nakon kineskih restrikcija bankama, euro zbog Cipra ispod 1,28 dolara

Burze potonule između 0,1 i 2,6 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale zbog restrikcija u kineskom financijskom sektoru, dok je tečaj eura pod pritiskom zbog slabosti gospodarstva eurozone i strahovanja od odljeva novca iz ciparskih banaka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio u minusu oko 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 2,6 posto.

„Puno je čimbenika nagrizlo raspoloženje ulagača, od ciparske krize, preko političke nestabilnosti u Italiji, do slabih podataka iz eurozone“

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 6,30 sati u minusu 0,6 posto.

Cijene dionica u Šangaju oštro su pale nakon što su kineske vlasti naložile bankama da pojačaju kontrolu nad njihovim uslugama upravljanja imovinom i povećaju transparentnost tog dijela poslovanja.

Na taj su se potez kineske vlasti odlučile jer nekoliko banaka ne može isplatiti sve dospjele obveze ulagačima u različite financijske instrumente, pa se novim mjerama pokušavaju smanjiti rizici po cijeli financijski sektor.

„Uvođenje strože kontrole upravljanja imovinom u Kini najveći je današnji uteg na azijskim tržištima. Očekivali smo takav potez, ali tek polovicom godine“, kaže Hirokazu Yuihama, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Ulagače zabrinjava i ciparska kriza. Nedavna najava oporezivanja štednih uloga iznad 100.000 eura izazvala je na Cipru navalu štediša na bankomate, a kako bi se spriječio masovni odljev novca iz banaka, one su posljednjih desetak dana bile zatvorene.

Danas, pak, počinju s radom, a kako bi se spriječio odljev novca, tamošnje ministarstvo financija izdalo je jučer uredbu o strogom ograničavanju kretanja kapitala.

Loše na tržište utječu i naznake produbljivanja recesije u eurozoni. Jučer je objavljeno da je u ožujku povjerenje u gospodarstvo toga bloka palo, nakon četiri mjeseca stalnog rasta, a pao je, pokazuju podaci za posljednje lanjsko tromjesečje, i francuski bruto domaći proizvod.

U Italiji, u kojoj još uvijek nema napretka u formiranju vlade, oštro su u veljači pale potrošnja i industrijska proizvodnja, dok je na aukciji obveznica cijena zaduživanja te prezadužene članice eurozone dosegnula najvišu razinu od listopada prošle godine.

„Puno je čimbenika nagrizlo raspoloženje ulagača, od ciparske krize, preko političke nestabilnosti u Italiji, do slabih podataka iz eurozone“, kaže Hirokazu Yuihama.

Sve to pritisnulo je i tečaj eura na valutnim tržištima. Jučer poslijepodne potonuo je na 1,2750 dolara, novu najnižu razinu u četiri mjeseca, dok se jutros kreće oko 1,2790 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 121,70 na 120,30 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj skliznuo s jučerašnjih 94,75 na 94,10 jena.

Nakon što je jučer porasla za 20-ak centi, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 96,65 dolara po barelu, najviše razine u pet tjedana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, euro, cipar, msci, nikke, kina, svjetska tržišta, forex