Hrvatska

VATIKAN: Papa Franjo po prvi puta predvodio svečane obrede Velikog petka

Nabrojao je prepreke za objavu evanđelja: zidove koji dijele, prekomjernu birokraciju, ostatke velebnosti, stare zakone i kontroverze.

Piše: PolitikaPlus

Papa Franjo je svečano predvodio obrede Velikog petka u bazilici svetog Petra, a kasnije će predvoditi na Koloseju tradicionalni križni put, nakon što je na Veliki četvrtak prao noge zatvorenicima u jednom rimskom zatvoru.

Stoljećima su se, da bi se prilagodila zahtjevima trenutka, stara zadnja punila pregradnim zidovima, stubama, dvoranama. Sada te adaptacije više ne odgovaraju potrebama. Treba imati hrabrosti sve srušiti

Vatikanski propovjednik kapucin Raniero Cantalamessa usporedio je Crkvu sa starim zdanjem i pozvao je papu Franju da joj vrati jednostavnost njezinih početaka.

Propovjednik je rekao da je taj zadatak Bog u XIII. stoljeću povjerio svetom Franji Asiškome, čije je ime izabrao 266. Papa Katoličke crkve, a glasio je "Idi i popravi moju kuću".

"Stoljećima su se, da bi se prilagodila zahtjevima trenutka, stara zdanja punila pregradnim zidovima, stubama, dvoranama. Sada te adaptacije više ne odgovaraju potrebama. Treba imati hrabrosti sve srušiti", rekao je.

Nabrojao je prepreke za objavu evanđelja: zidove koji dijele, prekomjernu birokraciju, ostatke velebnosti, stare zakone i kontroverze.

Obredi Velikog tjedna bit će nastavljeni na uobičajen način, nakon pranja nogu u četvrtak u jednom rimskom zatvoru za mlade.

Papa je oprao noge dvanaestorici mladih zatvorenika, među kojima dvjema djevojkama i dvojici muslimana.

Uz to je zatražio da se obredi Velikog tjedna skrate za nekoliko čitanja i procesija, rekao je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi.

Tijekom noći papa će predvoditi tradicionalni križni put na Koloseju.

Prošle je godine papa Benedikt XVI. slušao meditacije jednog talijanskog para o problemima suvremene obitelji, a za ovu godinu je Benedikt XVI. zadužio libanonskog maronitskog patrijarha Beshara Butros Raida da pripremi razmišljanja dvoje mladih Libanonaca o drami na Bliskom Istoku, ratu u Siriji, teškoćama suživota muslimana i kršćana, uzletu islamizma i odlasku brojnih kršćana na Zapad.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

uskrs, veliki petak, vatikan, papa franjo