Hrvatska

USKRSNA PORUKA: Nadbiskup Marin Barišić: Potopilo nas je beznađe lažnih obećanja

'Nudi nam se lažna sreća konzumerizma i hedonizma, svijeta tržišta i profita.'

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus


"Nudi nam se lažna sreća konzumerizma i hedonizma, svijeta tržišta i profita. U svemu tome čovjek ostaje bez sreće i svoje slobode. Nada uključuje i želje, ali nje nema bez pouzdanja. Prije se govorilo da nada zadnja umire, a sada čini se prva"

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić upozorio je danas na beznađe lažnih obećanja poput konzumerizma i hedonizma, svijeta tržišta i profita.

"S puno smo nadanja očekivali slobodnu i neovisnu, prosperitetnu i pravednu Hrvatsku, a potopilo nas je beznađe lažnih obećanja", rekao je nadbiskup Marin Barišić u splitskoj katedrali sv. Dujma gdje je jutros predvodio svečanu uskrsnu misu.

Naglasio je da se ne može živjeti bez nade te da je u stanju beznađa opasnost da nadu zamijenimo i svedemo na razinu svojih trenutačnih, nametnutih, umjetnih, industrijskih želja.

"Nudi nam se lažna sreća konzumerizma i hedonizma, svijeta tržišta i profita. U svemu tome čovjek ostaje bez sreće i svoje slobode. Nada uključuje i želje, ali nje nema bez pouzdanja. Prije se govorilo da nada zadnja umire, a sada čini se prva", kazao je Barišić.

Monsinjor Barišić je u svojoj propovijedi naglasio da je naše vrijeme obilježeno boli, patnjom i svim vrstama kriza.

"Čini se da danas nije toliko u pitanju kriza vjere jer velika većina građana tvrdi da vjeruje i moli. Nije ni kriza solidarnosti jer jača svijest za ugrožene. Naprotiv, izgleda da je u najvećoj krizi nada. Čovjek bez nade postaje izgubljena lutalica bez cilja i smisla. Na određen način takav se lutalica nalazi u svima nama", kazao je.

Poručio je vjernicima da nada ipak postoji, dodavši da je upravo nada razlog današnjeg okupljanja vjernika i radosnog slavlja.

"Ona ima svoje ime, a to je Krist uskrsli. Samo je on temelj naše nade. U Kristovom uskrsnuću Bog nam je očitao kakav divan plan ima sa svakim od nas. Baštinici smo uskrsne nade. Danas se radujemo Kristovoj pobjedi života nad smrću", rekao je.

Barišić je kazao da su nam potrebni investitori uskrsne nade na svim poljima i razinama društvenog života.

"Pozvani smo zauzeti se za siromašne i gladne kruha, ali još više za najveće siromaštvo - biti bez Boga", istaknuo je nadbiskup.

Propovijed je zaključio porukom vjernicima da sa mise "ponesu" nadu kao najvažniji Kristov dar, te da ih ona nosi na svim križnim putevima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, marin barišić, uskrs