A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/papa-frane-130.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Papa Franjo porukama za Uskrs dao do znanja da će se pod njime Crkva iz temelja promijeniti! | Politika+
Hrvatska

POTREBAN ZAOKRET: Papa Franjo porukama za Uskrs dao do znanja da će se pod njime Crkva iz temelja promijeniti!

'Milosrđe božje može učiniti da procvjeta pustinja!'

Piše: Vanja Deželić

Papa Franjo je u manje od mjesec dana, koliko je na čelu Crkve, izazvao brojne polemike, ali većinom su one pozitivne. Skromnost, koja ga krasi od samog početka prihvaćena je diljem svijeta, većinom od siromašnih i onih kojima se ne sviđa u što se Crkva u nekim dijelovima pretvorila. U takvom je 'ritmu' nastavio i za Uskrs, bez 'razbacivanja' je čestitao najveći kršćanski blagdan.

Svjestan je da se nad Crkvu smjestio taman oblak, da je javno mnijenje u sve većoj mjeri počelo okretati palac prema dolje i da se treba prilagoditi modernom dobu

Pod time se misli da nije to učinio na brojnim svjetskim jezicima već samo na talijanskom. Pritom je prozvao i osudio egoizam "trgovaca ljudima i ropstvo koje je najraširenije u ovom 21. stoljeću". Potom je pozvao na mir u svijetu "jer smo podijeljeni pohlepom i tražimo laku zaradu".

- Poruka Uskrsa jest da vjera može pomoći ljudima da preobraze svoj život tako da pustinji u svojem srcu dopuste da procvate - rekao je papa Franjo i nakon toga pozvao Izrael i Palestinu da obnove pregovore i završe sukob "koji traje predugo".

Uz to je pozvao i na mir u svijetu, baš poput prethodnika i doživio ovacije oko 200 tisuća vjernika koji su ga slušali na na rimskome trgu sv. Petra. Sve to samo je nastavak njegove 'politike'. Vožnja u autobusu, odbijanje zlatnog križa, inzistiranje na interakciji sa siromašnima i inzistiranje na jednostavnim stvarima, zbog kojih su mnogi u Vatikanu u čudu.

Nije bez razloga izabrao ime koje nosi, a polako svima to i postaje jasno. Svjestan je da se nad Crkvu smjestio taman oblak, da je javno mnijenje u sve većoj mjeri počelo okretati palac prema dolje i da se treba prilagoditi modernom dobu. Ljudima je dosta što političari zagovaraju jedno, a čine nešto drugo. Pozivaju na štednju i rezove, a uživaju u luksuzu prve klase.

Stoga ih izrazito živcira kad vjerski poglavari citiraju Krista, apostole ili razne svece, a žive životima koji ne odgovaraju porukama koje s tolikim žarom odašilju mnoštvu, onome mnoštvu kod kojeg očekuju da se i ponaša u skladu s tim porukama.

Zaokreti su potrebni, afera je mnogo i kad već prošli Papa nije to mogao iznijeti na svojim leđima, ovaj očito može. I želi! To je najbitnije

Papa Franjo je stigao i u startu pokazao da je toga dosta, Crkva će biti ponizna pred Bogom i ljudima. Zaokreti su potrebni, afera je mnogo i kad već prošli Papa nije to mogao iznijeti na svojim leđima, ovaj očito može. I želi! To je najbitnije...

Kritike su trenutno tihe, ali mogu se čuti čak i iz Hrvatske. Tako je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić u ovogodišnjoj uskrsnoj pastirskoj poruci osjetio potrebu opravdati se i ustvrditi da živi skromnije od Pape, te da mu ne treba on govoriti o skromnosti. Slična nezadovoljstva javljaju se iz cijeloga svijeta, ali Papa je znao u što se upušta - spreman je na to.

- Milosrđe božje može učiniti da procvjeta pustinja - njegova je najsnažnija poruka tijekom dijeljenja blagoslova Urbi et orbi - Gradu i svijetu, a ujedno je i vrlo simbolična za trenutnu situaciju u svijetu i samoj Crkvi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

papa frajo, crkva, urbi et orbi