Hrvatska

EU: Spoj teorije i prakse: Ciljano profesionalno obrazovanje bit će sve bitnije nakon ulaska Hrvatske u EU

Prednost pred ostalima.

Piše: Ilijana Grgić

Jeste li se ikad zapitali što je to ciljano profesionalno obrazovanje? U većini slučajeva ljudi na ovakav upit odgovaraju slijeganjem ramena, jer im sam pojam nije blizak.

 

Stručnjaci ističu kako je ciljano profesionalno obrazovanje namijenjeno definiranoj radnoj funkciji. Ona pretpostavlja odgovarajuću stečenu kvalifikaciju (specifičnu struku, zanimanje). Može se steći kroz redovno školovanje, a ukoliko je potrebno, i kroz neformalne oblike obrazovanja i osposobljavanja.

 

Ciljano profesionalno obrazovanje je praksa koja je već dugi niz godina prisutna u zapadno-europskim zemaljama, dok se u Hrvatskoj  počinje primjenjivati tek kroz razvoj modernih stručnih studijskih programa.

 - „Normalnim obrazovanjem“ smatramo formalno obrazovanje, a „ciljano“ je usavršavanje za specifičnu radnu funkciju. Za taj je oblik obrazovanja potrebno imati završenu kvalifikaciju kao osnovu nadogradnje ovisno o vrsti i kompleksnosti posla s time da završena kvalifikacija može biti i srednja škola, pojašnjava predsjednik Upravnog vijeća obrazovne grupe Zrinski Vitomir Tafra.

 

Ciljano profesionalno obrazovanje je praksa koja je već dugi niz godina prisutna u zapadno-europskim zemaljama, dok se u Hrvatskoj počinje primjenjivati tek kroz razvoj modernih stručnih studijskih programa.

 

- Dobro je poznato da je boljka hrvatskog visokoškolskog obrazovanja u prvom redu naglasak na teorijskim znanjima, a premalo na primjenjivim praktičnim znanjima. Upravo stoga, ciljano obrazovanje bazirano na praktičnoj nastavi, može premostiti jaz koji je nastao zbog prenaglašenog didaktičkog materijalizma u obrazovnom sustavu, ističe predsjednik upravnog vijeća Visoke škole za sportski menadžment Aspira Alen Jerkunica, koji posebno ističe važnost poticanja studenata da sudjeluju u projektima kroz koje mogu na što realniji način iskusiti ono što ih čeka sutra u praksi

 

Svi kolji odlučuju na ovakav način pristupiti svome usavršavanju nadaju se da će tržište rada prepoznati kvalitetne takvih stručnjaka. Pogotovo jer današnji tempo života, poslovanja nema vremena čekati da nakon fakulteta mora još i „školovati“svoje zaposlenike.

 

Svim poslodavcima pa tako i onima iz Europske unije je važno da osobe koje zapošljavaju posjeduju znanja i vještine koje vrlo brzo mogu primijeniti u poslu bez obzira kako ih stekli.

-  Naime, ciljane programe često provode ili naručuju poslodavci kod promjene tehnologije ili prilikom restrukturiranja kako bi zaposlenicima osigurali potrebna znanja i vještine za daljnji rad, a sebi povećanu konkurentnost. U takvom slučaju školovane osobe se nakon obrazovanja vraćaju u radnu okolinu i kreću primjenjivati nova znanja, pojašnjava dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković.

 

Svim poslodavcima pa tako i onima iz Europske unije je važno da osobe koje zapošljavaju posjeduju znanja i vještine koje vrlo brzo mogu primijeniti u poslu bez obzira da li su ih stekli kroz formalno, neformalno ili informalno obrazovanje.

 

- Neupitno je da će takvi studenti imati veliku prednost nad onima koji ne budu „opremljeni“ takvim znanjima i vještinama, smatra Jerkunica.

 

Dobar spoj teorije i prakse, tako bi se najjednostavnije moglo opisati ciljano profesionalno obrazovanje.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nezaposlenost, obrazovanje, edukacija