A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kino-europa-zg-film-festival-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Novo kino unutar kina – otvorena dvorana Müller u kinu Europa | Politika+
Kultura

FILM: Novo kino unutar kina – otvorena dvorana Müller u kinu Europa

Program započinje u četvrtak, 14. ožujka, uz projekcije u 19 i 21 sat.

Piše: PolitikaPlus

Unutar kina Europa predstavljen je novi višenamjenski prostor koji će od danas zaživjeti i kao kino dvorana – dvorana Müller svim će posjetiteljima u ugodnom ambijentu i u visokoj rezoluciji nuditi filmove s redovnog kino programa! U prostoru će se i dalje održavati izložbe, promocije knjiga, predavanja i slična događanja.

Dvoranu Müller predstavili su direktor Zagreb Film Festivala i kina Europa Boris T. Matić te izvršni direktor i voditelj Hrvoje Laurenta, a tim su se povodom osvrnuli i na proteklih pet godina koliko je prošlo otkako su preuzeli vođenje ovog kina u centru Zagreba. 'Prošlo je gotovo sedam godina od kada su Zagreb Film Festival i Hrvatski filmski savez pokrenuli akciju DAJ MI KINO.


"Akcija je urodila plodom i Grad Zagreb je od Kinematografa otkupio dvoranu te je 2008. dao na upravljanje Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival, da bi godinu dana nakon toga na Javnom natječaju istoj organizaciji i tvrtci Propeler Film dao u najam i upravljanje kino Europu na 10 godina. U posljednjih nekoliko godina puno smo uložili u renovaciju prostora, a realizirali smo i vrlo zavidne programske rezultate", izjavio je Boris T. Matić.  

"Od dana kada smo održali prvu projekciju u kinu Europa - 25. siječnja 2008. pa do danas - napravili smo u ovoj zgradi više nego većina kulturnih institucija u gradu Zagrebu zajedno. Više od 2.5 milijuna kuna sredstava Zagreb Fim Festivala i Propeler Filma uložili smo u uređenje i opremanje zgrade čime smo oplemenili i tehnološki približili kino Europa vodećim svjetskim prikazivačkim institucijama nezavisnog filma', izjavio je Hrvoje Laurenta. 'U spomenutom periodu napravili smo sljedeće: uredili i opremili sanitarne prostorije, djelomično popravili kanalizaciju, prilagodili prostor te izgradili WC za osobe s invaliditetom, uredili podove i zidove, popravili i obnovili sustav za grijanje, sustav za ventilaciju i klimatizaciju dvorane, kao i gotovo sve električne  i telekomunikacijske instalacije, zamijenili kino platno i središnji razglasni sustav dvorane te sustav audio pojačala, restaurirali 35mm projekcijsku opremu, kupili gotovo svu suvremenu projekcijsku i audio opremu te uredili projekcijsku kabinu i moderni studio za montažu filmova', dodao je Laurenta.

O programu kina Hrvoje Laurenta kaže: "Programski smo se pak dokazali kao vodeća regionalna prikazivačka institucija nezavisnog suvremenog filma: u redovnom programu tijekom godine prikažemo četrdesetak naslova iz svih krajeva svijeta, ugostili smo čak 17 hrvatskih filmskih festivala i manifestacija, a godišnje održimo i tridesetak filmskih premijera svih žanrova te brojne izložbe, promocije knjiga, edukacijske i dječje programe. Posebno smo ponosni na raznolikost programa."

"Osim spomenutog, u prostoru bivšeg antikvarijata otvorili smo filmski shop – suvenirnicu u kojoj se mogu kupiti knjige, suveniri, nakit i pokloni vezani za filmsku tematiku, DVDi kultnih i festivalskih filmova, filmski plakati; obnovili smo i uredili predvorja te pokrenuli caffe bar koji je vrlo brzo postao omiljeno mjesto okupljanja i diskusija filmskih i kulturnih djelatnika te publike koja prati kulturu i umjetnost; konačno, uredili smo, opremili i pokrenuli dvoranu Müller u kojoj će se, uz novost prikazivanja filmova, i dalje održavati brojne promocije knjiga, okrugli stolovi, izložbe,predavanja i sl.",
dodao je Laurenta.

Trećina sredstava za uređenje dvorane Müller osigurana je iz programa Poduzetništvo u kulturi pri Ministarstvu kulture RH.

Boris T. Matić pojasnio je otkud ideja za imenovanje nove dvorane.

"Kao što neki od vas znaju, ovo kino je mijenjalo imena tijekom svoje povijesti. Prvo je bilo kino Balkan, pa u vrijeme NDH - Europa Palace - kada je 1944. održana premijera prvog hrvatskog zvučnog cjelovečernjeg igranog filma 'Lisinski' u režiji Oktavijana Miletića. Zatim se ponovno od kraja 2. svjetskog rata pa do 90-ih zvalo kino Balkan, pa ponovno kino Europa, kako ga i danas zovemo. Kada smo se odlučili otvoriti novu dvoranu, dugo smo razmišljali kako je nazvati. Usuglasili smo se da bi najbolje bilo da odamo počast čovjeku i obitelji koja je sagradila ovo kino. Riječ je o zagrebačkoj obitelji Müller, konkretno Adolfu koji je još 1913. sagradio Helios kino, današnje kazalište Gavella. Godine 1924. naručio je nacrt za izgradnju kina i trgovačke stambene zgrade i cijeli posao prepustio sinu Alfredu koji je dalje, sve do njegove prodaje, upravljao kinom. Kino Europa svečano je otvoreno 8. travnja 1925. projekcijom filma 'Nibelunzi' Fritza Langa te domaćeg filma 'Dalmacija, zemlja sunca'. Kino je tada imalo 1100 sjedala. I zato, u spomen na obitelj koja nam je podarila kino Europa, ovu dvoranu zovemo dvorana Müller."

Posjetitelji će u ugodnom ambijentu i u tridesetak fotelja moći uživati u projekcijama, a bit će otvorena i mogućnost naručivanja iz caffea kina Europa. 'Ovom dvoranom želimo omogućiti da i kod nas gledatelji imaju poseban kino doživljaj ', dodao je Laurenta.   

Program započinje u četvrtak, 14. ožujka, uz projekcije u 19 i 21 sat. U dvorani Müller bit će prikazivani manji, ali značajni i kvalitetni nezavisni naslovi, što će pored redovnog programa u velikoj dvorani otvoriti mjesta za još više filmova i još raznovrsniji i bogatiji repertoar. Uz to, kvalitetni umjetnički hrvatski filmovi prikazivat će se u dužem vremenskom razdoblju. U pripremi su i brojni posebni programi, među kojima će se naći i projekcije slapstick komedija uz klavirsku pratnju. Dvorana Müller idealan je prostor za projekcije filmova praćene predavanjima stručnjaka, koje su također u pripremi.

Prateći ove programske ideje, dvoranu Müller otvaraju filmovi ‘Vadžda’ Haifee Al Mansour i ‘Ai Weiwei: Never Sorry’ Alison Klayman, prvi film ikad snimljen u Saudijskoj Arabiji te dokumentarni film o najznačajnijem kineskom umjetniku čije djelovanje nadilazi granice Kine i nadahnjuje svjetsku publiku. S druge strane, cjelokupni filmski program kina Europa od 14. ožujka posvećen je ženama s fokusom na redateljice i protagonistice te će uz navedene naslove biti prikazani i filmovi ‘Klip’ Maje Miloš i ‘Djeca’ Aide Begić u velikoj dvorani kina Europa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kino europa, kino