Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Korejske napetosti potapaju azijske burze, poticaji izvlače tokijsku burzu

Nikkei je rano jutros bio u minusu oko 1,7 posto, no naglo je ojačao nakon što je japanska središnja banka agresivno olabavila monetarnu politiku

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, zbog rasta napetosti na korejskom poluotoku i slabih gospodarskih podataka iz SAD-a, dok je japanski jen naglo oslabio nakon što je tamošnja središnja banka olabavila monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,3 posto.

„Azijske su se burze našle pod pritiskom slabih gospodarskih podataka iz SAD-a i eurozone, nesigurnosti u vezi kineskog tržišta nekretnina i ratnih prijetnji Sjeverne Koreje“

U Šangaju i Hong Kongu danas se zbog blagdana ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,6 posto.

Nikkei indeks bio je rano jutros u minusu oko 1,7 posto, no naglo je ojačao nakon što je japanska središnja banka agresivno olabavila monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila deflaciju.

Na dvodnevnoj sjednici, prvoj pod predsjedanjem novog guvernera Haruhika Kurode, čelnici središnje banke odlučili su produljiti program kupovine vrijednosnih papira i proširili ga na kupnju državnih obveznica s duljim rokovima dospijeća.

No, na ostalim azijskim burzama cijene su dionica jutros pale jer su ulagače pokolebali slabi podaci s američkog tržišta rada i iz tamošnjeg uslužnog sektora, zbog čega je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u više od mjesec dana.

„Azijske su se burze našle pod pritiskom slabih gospodarskih podataka iz SAD-a i eurozone, nesigurnosti u vezi kineskog tržišta nekretnina i ratnih prijetnji Sjeverne Koreje“, kaže Hirokazu Yuihama, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Napetost na korejskom poluotoku raste. Sjeverna Koreja pomaknula je jutros projektile srednjeg dometa na svoju istočnu obalu, no zasad nije jasno imaju li projektili bojeve glave i planira li ih Sjeverna Koreja ispaliti ili ih koristi za demonstraciju sile.

Sjedinjene Države smatraju da je opasnost od Sjeverne Koreje "stvarna i izvjesna", s obzirom na njezine nuklearne i raketne sposobnosti te ratobornu retoriku, izjavio je jučer američki ministar obrane Chuck Hagel.

Na valutnim je tržištima, pak, japanska valuta naglo oslabila nakon dodatnog labavljenja monetarne politike. Tečaj dolara skočio je jutros 1,2 posto, na 94,20 jena, dok se jučer u ovo doba kretao oko 93,50 jena.

I euro je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena porasla s jučerašnjih 119,80 na 120,60 jena. U odnosu na američku valutu, tečaj eura ojačao je s jučerašnjih 1,2805 na 1,2825 dolara.

U fousu ulagača bit će danas redovna sjednica čelnika Europske središnje banke. Ne očekuje se popuštanje monetarne politike, no mogući su signali o daljnjem kretanju ključnih kamatnih stopa, kažu analitičari.

Nakon što je jučer potonula više od 2 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala 10-ak centi, na 94,35 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bank of japan, msci, nikkei, svjetska tržišta, haruhiko kiroda