Turizam

DOBRA SEZONA : Lorencin: Očekujem da ćemo ponoviti uspjeh iz 2012. te dodatni rast turističkih prihoda

Očekuje rast prihoda od turizma između 2 i 3 posto.

Piše: Ilijana Grgić

Iako su iz raznih izvora stizale brojke kako je prošla godina bila što se prihoda od turizma tiče i više nego 'dobra', stigli su i službeni podaci od Hrvatske narodne banke.

 

Prema podacima HNB, u 2012. godini su prihodi od turizma iznosili 6,83 milijarde eura, što je za 3,2 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine. Udio prihoda od putovanja u BDP-u, u tom je razdoblju iznosio 15,4 posto

Prema podacima HNB, u 2012. godini su prihodi od turizma iznosili 6,83 milijarde eura, što je za 3,2 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine. Udio prihoda od putovanja u BDP-u, u tom je razdoblju iznosio 15,4 posto, što predstavlja blagi rast udjela u odnosu na godinu ranije.

 

Nakon rasta prihoda od turizma u prvih devet mjeseci 2012. godine, pozitivan trend nastavljen je i u četvrtom tromjesečju, u kojem je ostvareno 557 milijuna eura prihoda od turizma ili 2,3 posto više nego u istom periodu 2011. godine. Udio prihoda u BDP-u iznosio je u tom periodu 5,1 posto, također nešto više od udjela u 2011. godini.

 

- Činjenica da prihodi od turizma, unatoč gospodarskoj situaciji u cijeloj Europi, i dalje nastavljaju pozitivan trend, dokazuje da je Hrvatska zaista postala prepoznato i traženo turističko odredište u cijelome svijetu. Turistička 2013. godina biti će vrlo izazovna, pogotovo zbog odličnih prošlogodišnjih rezultata, no očekujem da ćemo ponoviti uspjeh iz 2012. te da će prihodi od turizma dodatno rasti, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

 

U turističkom sektoru očekuje se rast prihoda od turizma između 2 i 3 posto. Inače glavni razvojni cilj Strategije razvoja hrvatskog turizm ulazak u red vodećih 20 turističkih destinacija na svijetu, po kriteriju konkurentnosti, do 2020. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministrastvo turizma, hnb