IT

ATAK: Masovni napad Anonymousa na Izrael

Veliki napad s ciljem 'brisanja Izraela iz cyber prostora', u znak solidarnosti s palestinskim narodom

Piše: PolitikaPlus

Izrael je trenutno pod masovnim informatičkim napadom, ali je zasad uspio minimalizirati štetu zahvaljujući boljoj pripremi nego u slučaju sličnog napada prije godinu dana, rekao je jedan od najuglednijih informatičkih stručnjaka u zemlji.

 

Napad je posebice usmjeren na stranice premijera, ministarstava obrane i obrazovanja, kao i glavnog državnog statističkog ureda, ali se čini da su sve te stranice normalno funkcionirale u nedjelju.

Skupina informatičkih pirata Anonymousa najavila je u subotu veliki napad na izraelske internet stranice s ciljem "brisanja Izraela iz cyber prostora", u znak solidarnosti s palestinskim narodom.

 

No, u nedjelju prijepodne šteta je bila "manje više neznatna", kazao je na vojnom radiju profesor Yitzhak ben Israel, osnivač nacionalnog centra protiv kibernetičkog kriminala pri uredu premijera Benjamina Netanyahua.

 

Napad je posebice usmjeren na stranice premijera, ministarstava obrane i obrazovanja, kao i glavnog državnog statističkog ureda, ali se čini da su sve te stranice normalno funkcionirale u nedjelju."Anonymousi nemaju sposobnosti niti cilj da unište ključne infrastrukture u zemlji.

 

Da je to slučaj, napad se ne bi se najavljivao unaprijed", objasnio je Ben Israel, dodavši da skupina nastoji ponovno pokrenuti raspravu o izraelsko-palestinskom sukobu.

 

"Bolje smo pripremljeni nego prije godinu dana, u valu napada na burzu i zračnu kompaniju El Al te druge stranice. Ovog puta je napad masovniji i intenzivniji, ali smo bolje pripremljeni", naglasio je Ben Israel.Po riječima Guyja Mizrahija, suosnivača Cyberije, konzultantske agencije za zaštitu podataka, izraelske internetske stranice pod "ozbiljnim su napadom" već nekoliko dana. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

palestina, izrael, napad, informatika