Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa - pad cijena ulagači iskoristili za kupnju

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, pa je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, jer se ulagači nadaju dobrim rezultatima kompanija u upravo započetoj sezoni objave kvartalnih poslovnih izvješća.

Dow Jones indeks ojačao je 59 bodova, ili 0,41 posto, na 14.673 boda, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 1.568 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 3.237 bodova.

„Ohrabrujuće je što su uspon predvodili ciklički sektori. To je zdrav signal da ulagači vjeruju da bi tržište moglo nastaviti rasti“

Nakon oštrog pada cijene dionica prošloga tjedna, povratak Dow Jones indeksa na rekordne razine pokazuje da ulagači pad cijena koriste kao priliku za kupnju. A jučer su najveće dobitnice bile dionice u tehnološkom i energetskom sektoru, koji ponajviše ovise o rastu gospodarstva.

„Ohrabrujuće je što su uspon predvodili ciklički sektori. To je zdrav signal da ulagači vjeruju da bi tržište moglo nastaviti rasti“, kaže Joseph Tanious, strateg u J.P. Morgan Fundsu.

S&P indeks tehnološkog sektora ojačao je 0,8 posto, pri čemu su dionice Microsofta i Intela poskupile više od 3 posto.

S&P indeks energetskog sektora također je ojačao 0,8 posto, što se zahvaljuje rastu cijene nafte nakon što su podaci o padu inflacije odagnali strahovanja ulagača od stezanja monetarne politike u Kini, najvećem svjetskom potrošaču sirovina.

Ulagače je ohrabrio i solidan početak sezone objave poslovnih izvješća kompanija. Dosad je samo pet posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalne rezultate, no oko tri četvrtine njih nadmašilo je očekivanja.

Doduše, letvica je postavljena vrlo nisko. U anketi Reutersa analitičari očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 1,6 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom godine očekivali rast od 4,3 posto.

Mnoge kompanije upozoravaju na pogoršanje uvjeta poslovanja u najvećim svjetskim gospodarstvima, pa smanjuju svoje planove. Odnos između kompanija koje su smanjile i onih koje su povećale procjene svojih rezultata dosegnuo je 4,7 naprema 1, što je najslabiji skor još od 2001. godine. No, to nije pokolebalo ulagače.

„Da, procjene su smanjena, no to znači da će kompanijama biti lakše da ih nadmaše, a to bi moglo potaknuti tržište“, objašnjava Kristen Scarpa, strateg u Barclays banci.

Cijena dionice Alcoe, čijim je solidnim poslovnim izvješćem u ponedjeljak započela sezona kvartalnih rezultata, ostala je jučer nepromijenjena.

Među najvećim gubitnicama, s padom cijene za više od 12 posto, našla se, pak, dionica J.C. Penneya, jer je zbog duboke krize upravni odbor tog trgovačkog lanca jučer smijenio izvršnog direktora, a ulagači nisu sigurni da će novo vodstvo stabilizirati poslovanje te kompanije.

Unatoč novom rekordu Dow Jonesa, na tržištu vlada oprez, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 5,7 milijardi dionica, dok dnevni prosjek u ovoj godini iznosi oko 6,5 milijardi.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,58 posto, na 6.313 bodova, a pariški CAC 0,11 posto, na 3.670 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,33 posto, na 7.637 bodova.a

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVJETSKA TRŽIŠTA, MICROSOFT, WALL STREET, DOW JONES, NASDAQ, S&P 500, INTEL