Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Vijesti iz Kine i SAD-a pogurale azijske burze, euro oko 1,31 dolara

Unatoč pozitivnim vijestima, na većini azijskih burzi trguje se oprezno zbog napetosti na korejskom poluotoku,

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, nakon ohrabrujućih gospodarskih podataka iz Kine i rekordnog dosega Dow Jonesa na Wall Streetu, dok se tečaj eura kreće oko 1,31 dolara, najviše razine u tri tjedna.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,8 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u gotovo pet godina, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,7 posto.


Premda su u Australiji, Šangaju i Singapuru burzovni indeksi jutros blago pali, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,3 posto, nakon što je jučer skočio 1 posto.

Nakon solidnih poslovnih rezultata većine američkih kompanija u prvom tromjesečju, na Wall Streetu je jučer Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, što je jutros pozitivno utjecalo na azijska tržišta.

Ulagače su ohrabrili i dobri kineski vanjskotrgovinski podaci. Uvoz je u ožujku na godišnjoj razini porastao oko 14 posto, više od očekivanja, dok je izvoz ojačao 10 posto, što je u skladu s očekivanjima.

„Veći rast uvoza nego što se očekivalo pokazuje da domaća potražnja u Kini raste. To znači da je gospodarstvo čvrsto na putu solidnog rasta, dok su jučerašnji podaci o padu inflacije odagnali strahovanja od zaoštravanja monetarne politike“, kaže Haibin Zhu, ekonomist u banci JP Morgan u Hong Kongu.

Zahvaljujući snazi kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, jutros su porasle njihove cijene, pa su dionice u rudarskom sektoru među najvećim dobitnicama.

No, unatoč tim pozitivnim vijestima, na većini azijskih burzi trguje se oprezno zbog napetosti na korejskom poluotoku, nakon naznaka da Sjeverna Koreja priprema lansiranje projektila.

Na valutnim je tržištima, pak, zasad zaustavljeno poniranje jena, izazvano prošloga tjedna agresivnim labavljenjem monetarne politike japanske središnje banke.

Nakon što je jučer dosegnuo 99,67 jena, najvišu razinu od svibnja 2009. godine, jutros je tečaj dolara skliznuo na 99,05 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti oslabio je, pak, s jučerašnjih 130,09 jena, najviše razine od siječnja 2010. godine, na 129,60 jena. U odnosu na američku valutu, cijena eura porasla je, pak, s jučerašnjih 1,3025 na 1,3090 dolara. Jučer poslijepodne u jednom se trenutku, po prvi puta nakon više od tri tjedna, probila i iznad razine od 1,31 dolara.

Podršku euru pružio je pad prinosa na obveznice članica eurozone, jer su ublažena strahovanja ulagača u vezi ciparske krize, političke neizvjesnosti u Italiji, te fiskalnih i gospodarskih teškoća u Španjolskoj.

Nakon što je jučer porasla za 80-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila za 20-ak centi, na 93,95 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, JEN, MSCI, NIKKEI, SVJETSKA TRŽIŠTA, AZIJSKE BURZE, FOREX