A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay-vjencanje-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Glasovanje: Francuski Senat glasovao za istospolni brak | Politika+
Hrvatska

PREKRETNICA?: Glasovanje: Francuski Senat glasovao za istospolni brak

Za istospolni brak glasovao je najveći dio senatora ljevice: socijalisti, komunisti i zeleni. Velika većina oporbene desnice glasovala je protiv.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Senat, gornji dom francuskog parlamenta, prihvatio je noću na srijedu prvi i najvažniji članak zakonskog prijedloga o istospolnoj bračnoj zajednici unatoč oštrom protivljenju senatora desnice i prosvjeda javnosti.

Prvi članak koji dopušta brak osobama istog spola prihvaćen bez izmjena u odnosu na prvo čitanje. Glasovanje se time smatra konačnim, osim ako ne bude odbačen cjelokupni zakonski prijedlog.

Zakon su već prihvatili u donjem domu, Nacionalnoj skupštini, čime je ljevica, na vlasti u Francuskoj od 2012., pokrenula obećanu društvenu reformu.

Zakonski prijedlog otvara put istospolnom braku i posvojenju djece u njemu. U Nacionalnoj skupštini prihvaćen je velikom većinom u prvom čitanju 12. veljače, nakon dvotjednih žučljivih rasprava i više od 5.000 amandmana.

Za istospolni brak glasovao je najveći dio senatora ljevice: socijalisti, komunisti i zeleni. Velika većina oporbene desnice glasovala je protiv.

Istospolnom braku protivi se velik dio francuske javnosti. U srijedu su protivnici "braka za sve" pozvali na idući veliki nacionalni prosvjed 26. svibnja, nakon dva prethodna 13. siječnja i 24. ožujka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obitelj, brak, istospolni brakovi, istospolne zajednice, usvajanje djece, francuska