Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Tokijska burza na najvišoj razini od srpnja 2008., jen pod pritiskom

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjim rekordnim dosezima S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu te novim naznakama jačanja kineskog gospodarstva.

„Podaci o kreditiranju su doista ohrabrujući, jer ukazuju na obilno financiranje kineskog gospodarstva kojim se podržava rast, a to pozitivno utječe na raspoloženje na tržištu“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 2008. godine, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,8 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 posto.

Na azijskim burzama vlada optimistično raspoloženje, nakon što su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, jer se ulagači nadaju dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nastavku vođenja labave monetarne politike Feda sve dok rast američkog gospodarstva ne bude samoodrživ.

Pozitivno su na tržišta utjecale i nove naznake ubrzanja rasta kineskog gospodarstva. Nakon jučerašnjeg podatka o većem rastu uvoza Kine nego što se očekivalo, što ukazuje na jačanje domaće potražnje, jutros je objavljeno da je u ožujku i kreditna aktivnost porasla više nego što se očekivalo.

„Podaci o kreditiranju su doista ohrabrujući, jer ukazuju na obilno financiranje kineskog gospodarstva kojim se podržava rast, a to pozitivno utječe na raspoloženje na tržištu“, kaže Dariusz Kowalcyk, ekonomist u banci Credit Agricole CIB.

A na valutnim je tržištima jen i dalje pod pritiskom agresivnog popuštanja monetarne politike japanske središnje banke.

Tečaj dolara kreće se jutros oko 99,60 jena, nedaleko najviših razina u četiri godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,05 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti skočio je, pak, s jučerašnjih 129,60 na 130,16 jena, nedaleko najviše razine od siječnja 2010. godine.

U odnosu na američku valutu, cijena eura blago je skliznula s jučerašnjih 1,3090 na 1,3060 dolara.

Podršku dolaru pružile su jučer objavljene bilješke s nedavne sjednice Feda koje pokazuju da se većina čelnika američke središnje banke zalaže za postupno smanjenje programa kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, dok bi se do kraja godine moglo sasvim napustiti tzv. kvantitativno popuštanje monetarne politike ako se rast najvećeg svjetskog gospodarstva pokaže samoodrživim.

Nakon što je jučer porasla za 30-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku za toliko oslabila, skliznuvši na 94,35 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, jen, forex, svjetska tržišta, msci, nikkei, azijske burze