Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar je u tjedan dana prema jenu ojačao 6 posto, euro iznad 1,31$

cijena eura probila se jutros iznad razine od 1,31 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,3060 dolara.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuter


„Nakon što je japanska središnja banka olabavila monetarnu politiku, dolar je u posljednjih tjedan dana prema jenu ojačao oko 6 posto, pa je odluka ulagača o dobitonosnoj prodaji očekivana. Da bi se tečaj dolara probio iznad 100 jena, bit će potreban još jedan snažniji pokretač“

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon znatnog uspona cijena dionica posljednjih dana, no ne očekuje se veća korekcija, jer ulagače ohrabruju novi rekordni dosezi S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji. Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasli su, pak, do 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Najveći uteg po taj indeks jutros predstavlja pad južnokorejskog Kospija zbog ratnih prijetnji iz Sjeverne Koreje. No, analitičari kažu da je tržište pod pritiskom i zbog toga što se očekuju slabiji kvartalni poslovni rezultati južnokorejskih kompanija, s obzirom na slabost njihovih izvoznih tržišta.

„Zarade južnokorejskih proizvođača automobila vjerojatno će podbaciti, s obzirom na slabost globalnog gospodarstva i to da je korejski won snažno ojačao, dok je japanski jen posljednjih mjeseci pao“, kaže Cho Soo-hong, analitičar u tvrtki Woori Investment & Securities.

Na Tokijskoj su burzi, pak, cijene dionica pale jer su se ulagači odlučili na predah nakon što je Nikkei indeks u posljednjih tjedan dana skočio otprilike 10 posto, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo pet godina.

No, ne očekuje se veća korekcija cijena na niže jer tržište podržava agresivna labava monetarna politika japanske središnje banke usmjerena na poticanje rasta gospodarstva i suzbijanje deflacije.

Sklonost ulagača prema riziku podržava i jučerašnji novi rekordni doseg S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu, nakon makroekonomskih podataka koji bude nadu u stabilan rast američkog gospodarstva.

A na valutnim je tržištima ponešto oslabio pritisak na japanski jen. Nakon što je jučer tečaj dolara dosegnuo 99,95 jena, najvišu razinu u četiri godine, jutros je skliznuo na 99,45 jena.

„Nakon što je japanska središnja banka olabavila monetarnu politiku, dolar je u posljednjih tjedan dana prema jenu ojačao oko 6 posto, pa je odluka ulagača o dobitonosnoj prodaji očekivana. Da bi se tečaj dolara probio iznad 100 jena, bit će potreban još jedan snažniji pokretač“, kaže Yutaka Miura, analitičar u tvrtki Mizuho Securities.

Tečaj eura prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 130,35 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 130,16 jena. Jučer poslijepodne dosegnuo je i 131,10 jena, novu najvišu razinu od siječnja 2010. godine.

U odnosu na američku valutu, cijena eura probila se jutros iznad razine od 1,31 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,3060 dolara.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je oslabila 20-ak centi, na 93,30 dolara po barelu, nakon što je jučer pala za 1,1 dolar, jer je Međunarodna agencija za energiju smanjila procjene rasta potražnje za naftom u svijetu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JEN, TEČAJ EURA, FOREX, MSCI, NIKKEI, SVJETSKA TRŽIŠTA, AZIJSKE BURZE, JAPAN