A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/izbori-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U BiH do 12 sati glasovalo ukupno oko 1300 birača | Politika+
Hrvatska

NEZAINTERESIRANOST: U BiH do 12 sati glasovalo ukupno oko 1300 birača

Tijekom postupka prethodne registracije birača za glasovanje se u BiH prijavilo nešto više od 2000 hrvatskih državljana.

Piše: PolitikaPlus

Glasovanje na izborima za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu koje se provodi na teritoriju Bosne i Hercegovine i u nedjelju protječe bez poteškoća, potvrdila je Hini prva tajnica u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu i koordinatorica za provedbu izbora u BiH Mirela Lucić.

Računajući i hrvatske državljane koji su glasovali u subotu, do nedjelje u 12 sati glasovalo je oko 1300 upisanih birača.

Najviše birača glasovalo je na biralištima otvorenim u generalnom konzulatu u Mostaru, njih 688. Na dva biračka mjesta u veleposlanstvu u Sarajevu glasovao je 341 birač, u generalnom konzulatu u Banjoj Luci nešto više od 90 a u konzulatu u Tuzli 178 birača.

Tijekom postupka prethodne registracije birača za glasovanje se u Bih prijavilo nešto više od 2000 hrvatskih državljana.

Među onima koji su se pojavili na biralištima u subotu i nedjelju bilo je i onih koji se nisu prethodno registrirali a njima je glasovanje omogućeno uz posebne potvrde o upisu u birački popis koje nakon provjera izdaju posebni stožeti pri diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Biračka mjesta na teritoriju BiH ostaju otvorena do 19 sati.

Među onima koji su ispunili svoje građansko pravo bio je i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Božo Ljubić.

"Ovo je značajan, rekao bih povijesni dan za Hrvatsku i za sve Hrvate u svijetu i Bosni i Hercegovini. To je dakako značajan dan i za BiH jer nakon ovih izbora za dva i pol mjeseca BiH će imati najdužu granicu s Europskom unijom koju ima jedna nečlanica", rekao je Ljubić. Po njegovim riječima skori ulazak Hrvatske u EU bit će iznimno poticajan i za BiH.

"To je samo po sebi prednost i poticaj svima nama u BiH da što prije pođemo istim putem koji Hrvatska već završava, a to je članstvo u Europskoj uniji", dodao je.

On je ocijenio iznimno značajnim za BiH i Hrvate u toj zemlji što će Hrvatska imati svoje eurozastupnike.

"Oni mogu biti naši najbolji odvjetnici u Europskom parlamentu, jer ćemo po prvi put imat zastupnike koji nas razumiju, ne samo jezično, nego i politički. To je samo po sebi veliki dobitak", pojasnio je Ljubić koji je i predsjednik HDZ-a 1990.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

banja luka, mostar, izbori