Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oprez na azijskim burzama: Ulagače zabrinjava usporavanje Kine i SAD-a

Cijene sirovina i jutros su pod pritiskom, premda su već jučer oštro pale, jen ojačao.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Tržište rizičnih investicija raslo je u posljednje vrijeme po stopama koje nisu u skladu s mlakim oporavkom najvećih svjetskih gospodarstava. Stoga ulagači procjenjuju da je vrijeme da se pokupi zarada s tržišta, a cijene rizičnih investicija dovedu u sklad s fundamentima“

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica, jer ulagače zabrinjava usporavanje najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu 0,1 posto, a pale su, oko 0,5 posto, i cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu te Australiji.

Burzovni indeksi u Singapuru i Južnoj Koreji ojačali su oko 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio na gubitku 0,3 posto, nakon što je jučer pao 0,9 posto.

Zbog usporavanja rasta kineskog i američkog gospodarstva, cijene sirovina i jutros su pod pritiskom, premda su već jučer oštro pale.

Cijena zlata skliznula je jutros daljnjih 1,9 posto, na 1.327 dolara po unci, novu najnižu razinu u dvije godine, dok je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku potonula još dva dolara, na 86,60 dolara po barelu, najnižu razinu od polovice prosinca.

Zbog toga su i jutros pod najvećim pritiskom dionice u rudarskom i energetskom sektoru, dok se ulagači povlače iz rizičnih investicija.

„Tržište rizičnih investicija raslo je u posljednje vrijeme po stopama koje nisu u skladu s mlakim oporavkom najvećih svjetskih gospodarstava. Stoga ulagači procjenjuju da je vrijeme da se pokupi zarada s tržišta, a cijene rizičnih investicija dovedu u sklad s fundamentima“, kaže Naohiro Niimura, partner u tvrtki Market Risk Advisory.

Prošloga su tjedna na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti, no usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava ne podržava daljnji uspon cijena dionica. Stoga su jučer američki indeksi zabilježili najveći dnevni pad od studenoga prošle godine.

Na valutnim je tržištima, pak, japanski jen ojačao drugi dan zaredom, nakon što je tjednima bio pod snažnim pritiskom zbog agresivnog labavljenja monetarne politike japanske središnje banke.

Polovicom prošloga tjedna tečaj dolara primaknuo se, po prvi puta nakon četiri godine, granici od 100 jena, no jučer je pao na 97,80, a jutros na 97,50 jena.

I euro je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skliznula s jučerašnjih 127,90 na 127,60 jena.

Tečaj eura u odnosu na američku valutu stabilno se kreće oko 1,3075 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jen, nikkei, msci, azijske burze, svjetska tržišta, forex, tečaj eura