Regija

GAF?: Slovenski ministar financija: Dionica NLB-a vrijedi jedan euro?

Njegova izjava u medijima doživljena kao njegov veliki komunikacijski gaf.

FOTO: Uroš Čufer
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Loše stanje u bankama glavni je izazov s kojim se susreće nova slovenska vlada, pa je "osobna" procjena ministra financija Uroša Čufera da dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) ne vrijedi više od jednog eura u medijima doživljena kao njegov veliki komunikacijski gaf.

Ministri u vladi premijerke Alenke Bratušek ovih su dana medijima otkrili stanje svojih imovinskih kartica, uključujući novac, nekretnine i dionice. Čufer je tako među ostalim naveo da ima i 30 dionica Nove Ljubljanske banke (NLB), te da vrijede 30 eura.

Poslovni list Finance u srijedu tvrdi da Čuferova "osobna" ocjena vrijednosti dionice najveće slovenske banke (čija dionica ne kotira na burzi) govori koliko je novca poreznih obveznika, odnosno države, do sada s upitnim uspjehom u nju investirano.

Dva državna fonda prošle su godine banku dokapitalizirala s po 36,75 eura za dionicu, dok je dokapitalizacija iz 2008. godine bila još izdašnija i iznosila 300 eura za dionicu, što je znatno premašivalo njenu tadašnju knjigovodsku vrijednost. Svoj manjinski udio u NLB-u potkraj prošle godine Sloveniji je prodala belgijska bankarsko-osiguravateljska skupina KBC, i to po cijeni jedan euro za dionicu.

Prijašnji ministar financija Janez Šušteršič tada je rekao da cijena od jedan euro za dionicu NLB-a ne odražava njenu stvarnu vrijednost na tržištu, nego da je to bio rezultat uspješnih pregovora s belgijskom bankom kojoj je Europska komisija odredila smanjivanje investicija u inozemstvu jer je u vrijeme financijske krize dobila državnu pomoć.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nlb, ljubljanska banka, uroš čufer, slovenija