A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/drago-pilsel-knjiga-papa-099.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

KNJIGA KOLUMNISTA POLITIKA+ Drago Pilsel: Franjo - papa s kraja svijeta | Politika+
Kultura

NA KIOSCIMA: KNJIGA KOLUMNISTA POLITIKA+ Drago Pilsel: Franjo - papa s kraja svijeta

Obrazlaže zašto vjeruje da nije slučajno izabran za papu te zašto ima snage i volje oživjeti Crkvu.

Piše: PolitikaPlus

Kolega Drago Pilsel (50), novinar i kršćanski teolog, jedan od ponajboljih hrvatskih poznavatelja crkvenih prilika, donosi cjeloviti prikaz života kardinala Jorgea Marija Bergoglija. Obrazlaže zašto vjeruje da nije slučajno izabran za papu te zašto ima snage i volje oživjeti Crkvu.

Autor ove knjige i papa Franjo imaju dosta toga zajedničkog: došli su "s kraja svijeta", iz Argentine, vjeruju u hrabrost spram nemogućega koju je sveti Franjo Asiški (čije je ime papa Franjo uzeo) živio apsolutnom ozbiljnošću, bez fanatizma i ozlojeđenosti, te žele ostati ljudima pristupačni i do boli iskreni.

Pilsel nudi osnovne životopisne podatke novoga poglavara Katoličke crkve, sažetak njegove misli, dokumente o papinim prvim gestama i poruka koje su  toliko oduševile, reakcije hrvatskih (nad)biskupa i kardinala te drugih uglednika, neka razmišljanja o tome kakvu je Crkvu stekao i što od pape očekuje. Na kraju, donosi se i osobni osvrt, kako kaže, "jednoga zahvalnoga novinara" koji je stigao iz iste zemlje odakle je papa Franjo, iz daleke Argentine, "s kraja svijeta", kako je Papa kazao okupljenima na Trgu svetoga Petra u Vatikanu odmah nakon što je izabran, gdje se talilo srce čovjeka koji je pobudio toliko nade u ljudima koji su izmučeni ravnodušnošću svijeta priviknutog na svako zlo, nepravdu i svakodnevnu smrt oko sebe.

"Umišljam si da će knjiga planuti, jer ili je Crkva dobila velikoga, genijalnoga papu ili je Hollywoodu promaknuo izuzetan glumac."

- Napisao sam knjigu ispovjedne naravi za dva tjedna, ali na temelju dubokog poznavanja papine biografije i društvenog i političkog konteksta iz kojeg dolazi i dao joj naslov "Franjo – Papa s kraja svijeta". Predao sam je izdavaču na Uskrs i ona će se prodavati na kioscima po popularnoj cijeni od 19,90 kuna od petka 19. travnja. Umišljam si da će planuti, jer ili je Crkva dobila velikoga, genijalnoga papu ili je Hollywoodu promaknuo izuzetan glumac - kaže nam kolega.

- Odlučio sam ponuditi ovu knjigu u čast rimskog prvosvećenika, pape Franje koji je po mjeri Božjoj. On je dokaz da možemo drugačije, da trebamo drugačije i da, ponekad, u tome uspijevamo. Stoga: papa Franjo, pravedni, sućutni i milosrdni, moli za nas. Mi, kao što si tražio, molimo za tebe - stoji u pogovoru knjige koja stiže na kioske i poštanske urede diljem Hrvatske u petak 19. travnja po 19,90 kuna i to je prva hrvatska knjiga o novome Papi!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

papa franjo, drago pilsel, crkva