Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: IBM potonuo više od 8 posto, ali oporavak IT sektora potaknuo indekse

Dionica IBM-a zabilježila je najveći dnevni pad cijene u posljednjih osam godina.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi porasli, nakon dva dana pada, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Googlea, Microsofta i još nekoliko tehnoloških kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 10 bodova, ili 0,07 posto, na 14.547 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na 1.555 bodova, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na 3.206 bodova.

Nakon oštrog pada u četvrtak, jučer se tehnološki sektor ponešto oporavio, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Googlea i Microsofta. Cijena dionice Googlea skočila je 4,4, a Microsofta 3,4 posto.

S druge strane, dionica IBM-a zabilježila je najveći dnevni pad cijene u posljednjih osam godina, 8,3 posto, jer su poslovni rezultati tog tehnološkog diva podbacili.

Slabije rezultate nego što se očekivalo u prvom su tromjesečju ostvarili i General Electric te McDonald's. Cijena dionice GE-a pala je 4,1, a McDonald'sa 2 posto.

Dosad su poslovna izvješća objavile 104 kompanije i banke iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 67 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, no samo ih je 43 posto ostvarilo veće prihode nego što se procjenjivalo. I to, premda su očekivanja vrlo niska.

Prema najnovijoj anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a prihodi svega 0,7 posto.

Obujam trgovanja bio je jučer najslabiji u ovom tjednu, no u skladu s prosjekom. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su zamijenile 6,4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,36 milijardi.

U posljednje se vrijeme uvriježilo da je pri padu cijena dionica obujam trgovanja veći od prosjeka, a pri rastu cijena manji.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones i S&P 500 pali su 2,1 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo 2,7 posto, što je njihov najveći tjedni pad od studenoga prošle godine.

Unatoč tome, od početka godine S&P 500 na dobitku je oko 9 posto.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,69 posto, na 6.286 bodova, a pariški CAC 1,46 posto, na 3.651 bod. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,18 posto, na 7.459 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

google, s&p 500, nasdaq, dow jones, wall street, svjetska tržišta, microsoft, ibm