Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Izjave iz G20 shvaćene kao zeleno svjetlo za nastavak slabljenja jena

Oprez na azijskim burzama, ulagači nisu sigurni da cijene dionica mogu i dalje rasti.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi jutros se trguje oprezno, no u Japanu su cijene dionica skočile gotovo 2 posto, zahvaljujući usponu tečaja dolara prema razini od 100 jena, što pogoduje japanskim izvoznim kompanijama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,9 posto, primaknuvši se najvišoj razini u pet godina, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,7 posto.


Burzovni indeksi u Hong Kongu i Šangaju blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,1 posto, nakon što je prošloga tjedna oslabio 0,5 posto.

Snažan skok tokijskog Nikkei indeksa zahvaljuje se, pak, rastu cijena dionica japanskih izvoznih kompanija jer slabljenje jena povećava konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskom tržištu.

Na većini azijskih burzi jutros se trguje oprezno jer ulagači nisu sigurni da je moguć nastavak trenda rasta cijena dionica, koji traje još od kraja prošle godine.

Početkom prošloga tjedna cijene sirovina i dionica oštro su pale zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Premda su se do kraja tjedna stabilizirale, nitko nije voljan znatnije riskirati.

„Ulagači su oprezno ušli u novi tjedan jer tržištima trenutačno nedostaje jasno usmjerenje. Nema snažnijeg pokretača jer se rast gospodarstava usporava, a poslovni rezultati kompanija nisu impresivni“, kaže Park Heon-seok, analitičar u tvrtki Dongbu Securities.

Ulagače su ponešto zabrinule poruke Međunarodnog monetarnog fonda. Na sastanku MMF-a u subotu financijski su dužnosnici zaključili da sama monetarna politika nije dovoljna za vraćanje povjerenja u posrnulo globalno gospodarstvo, pa su pozvali državne vlasti da poduzmu druge korake kako bi oživjeli rast i potaknuli stvaranje novih radnih mjesta.

Središnje banke u najvećim gospodarstvima trebaju nastaviti voditi labavu monetarnu politiku zbog neujednačenog i slabog gospodarskog oporavka, no ne može se računati da će samo plasman svježeg, jeftinog novca biti dovoljan poticaj gospodarstvima, već su nužni i vjerodostojni planovi postupnog smanjenja proračuna te strukturne reforme kako bi gospodarstva postala produktivnija, poručio je MMF.

Snažan skok tokijskog Nikkei indeksa zahvaljuje se, pak, rastu cijena dionica japanskih izvoznih kompanija jer slabljenje jena povećava konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskom tržištu.

A slabljenje jena uslijedilo je nakon što je Japan izbjegao kritike na sastanku financijskih čelnika skupine G20 najvećih gospodarstava svijeta.

Ta je skupina u petak, nakon dvodnevnog sastanka u Washingtonu, poručila da će pažljivo pratiti ima li negativnih posljedica masovnih monetarnih poticaja, jer zabrinjavaju rizici koje donosi politika poticanja gospodarstava tiskanjem svježeg novca i utjecaja na tečajeve valuta.

No, nije izričito prozvala Japan, a neki od sudionika jasno su poručili da je agresivno labavljenje monetarne politike Tokija usmjereno na suzbijanje deflacije i poticanje rasta gospodarstva, a ne na namjerno slabljenje valute u cilju povećanja konkurentnosti.

To je na valutnim tržištima shvaćeno kao 'zeleno svjetlo' za daljnje slabljenje jena. Zbog toga je jutros tečaj dolara dosegnuo 99,85 jena, dok je u petak iznosio 99,50 jena.

I euro je ojačao u odnosu na japansku valutu, pa mu je cijena porasla sa 129,90 jena, koliko je iznosila u petak, na 130,25 jena.

Europska je valuta blago ojačala i prema američkoj, pa je njezin tečaj porastao s 1,3055 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,3065 dolara.

Nakon što je u petak porasla za 30-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 45 centi, na 88,70 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, euro, jen, azijske burze, nikkei, msci, svjetska tržišta, forex