A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-pumpa-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Razočaravajući kineski i njemački podaci spustili cijene nafte | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Razočaravajući kineski i njemački podaci spustili cijene nafte

Raspoloženje na tržištima pomutili su danas podaci o aktivnostima u njemačkom i kineskom industrijskom sektoru.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene barela nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema razini od 99 dolara nakon što su razočaravajući podaci iz kineske i njemačke industrije prigušili izglede za potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala za dolar, na 99,39 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 86 centi nižoj cijeni, po 88,33 dolara.

Raspoloženje na tržištima pomutili su danas podaci o aktivnostima u njemačkom i kineskom industrijskom sektoru, prigušivši izglede za potražnju za gorivom.

HSBC-ov indeks menadžera nabave za kineski industrijski sektor pao je u travnju na 50,5 bodova, s 51,6 bodova u prethodnom mjesecu, signalizirajući posustajanje rasta nakon kratkotrajnog oporavka u prošlom mjesecu.

U odvojenom je izvješću institut Markit izvijestio o neočekivanom padu aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru u travnju. Indeks za cijelu eurozonu blago je porastao ali i dalje ukazuje na pad aktivnosti.

"Kineski i njemački podaci su razočarali pa pad cijena nafte ne iznenađuje previše a tehničke tablice pokazuju da bi mogle i dalje padati", kazao je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Cijene su sada oko 10 posto niže nego što su bile početkom mjeseca a uteg im je zabrinutost za svjetski gospodarski rast. Njihovo je klizanje potaknulo nagađanja da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla ponovno preispitati razinu proizvodnje na sastanku zakazanom 31. svibnja, iako je Libija već najavila da će nastojati povećati proizvodnu kvotu.

Nakon što je u posljednja dva mjeseca 2012. smanjila prozvodnju za 200 tisuća barela dnevno, Saudijska Arabija trebala bi je prema nekim procjenama zadržati u drugom tromjesečju na sadašnjoj razini, s obzirom na umjereni rast kineskog gospodarstva.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 97,75 dolara, što znači da je bila 35 centi viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, cijene nafte, opec, nafta