Hrvatska

INICIJATIVA : VIDEO Građanska inicijativa 'U ime obitelji' traži referendum o braku!

Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Piše: Branko Čović

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' traži raspisavanje referenduma o braku s pitanjem 'Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?'. 

 

Članica inicijative, Željka Markić naglasila je da su se prvenstveno okupili da potvrde definiciju braka.

 

- I da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene, ukoliko se za to odredi većina građana RH na referendumu, istaknula je Markić, naglasivši  da su ciljevi referenduma, osigurati da Ustav RH i zakoni RH definiraju brak kao zajednicu žene i muškarca.

 

-  Zajamčiti trajnu zaštitu djece, braka i obitelji. Spriječiti izjednačavanje istospolne zajednice i braka. Zaštititi djecu od usvajanja od strane istospolnih parova, obavezati Vladu RH da promiče brak između muškarca i žene kao temeljnu vrijednost hrvatskoga društva, napominje Markić.

 

 

Za referendum su se odlučili, kažu, jer dosadašnje građanske akcije oko zaštite vrijednosti braka i obitelji nisu bile obvezujuće za vlasti u RH. A poštivanje ishoda referenduma obvezujuće je za sve vlasti, te osigurava zaštitu braka i obitelji i nakon ulaska RH u Europsku uniju.

 

Planirano je na više od 2.000 mjesta diljem Hrvatske i prikupljanje potpisa od 12.05. do 26.05.2013. godine. Potrebno je prikupiti minimalno 375.000 tisuća važećih potpisa.

 

Markić naglašava da je do sada inicijativa dobila potporu skoro svih vjerskih zajednica u RH, muslimanske, pravoslavne, katoličke kao i većinu kršćanskih crkava na području RH. Isto tako namjeravaju poslati poziv i svim strankama u RH da im se pridruže, te postaviti pitanje i vodstvima stranaka koje je njihovo mišljenje o referendumskom pitanju.

 

Istaknuli da je do sada u svega 15. Zemalja u svijetu  donesen zakon o izjednačavanju istospolnih zajednica i brakova.

 

Odvjetnik Krešimir Plančić je naglasio da je samo predstavnik jedne skupine odvjetnika i pravnika koji su pripremali ovo referendumsko pitanje, koje je prije svega afirmativno.

 

 

- Ovim referendumom smo željeli izbjeći francuski slučaj, to znači da se zakonom mijenjaju vrednote koje smatramo da su u našoj tradiciji i da jednostavno na ovaj način to zaštitimo. Kako ih zaštititi, referendum je naime volja birača i time ni jedno tijelo državne vlasti nakon odluke o referendumu ne može sadržajno drugačije odlučiti od onoga kako glasi odgovor na pitanje, i to je smisao referenduma, istanuo je Plančić.

 

 

Zlatko Hasanbegovic  govorio je  koji je motiv gradjanske inicijative, što kaže Rimsko pravo, marksizam i komunizam o braku

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

građanska inicijativa, obitelj, u ime obitelji, brak, referendum