Energetika

GLAS RADNIKA : Sindikati Ine sutra na Markovu trgu: Protiv prodaje vlasničkih udjela

Obveza Vlade zaštita strateških nacionalnih interesa i energetske neovisnosti Hrvatske

Piše: PolitikaPlus

Tri sindikata i udruge branitelja Ine najavili su da će sutra na Markovu trgu prosvjedovati protiv prodaje vlasničkih udjela Ine i tražiti njezino očuvanje kao vertikalno integrirane naftne kompanije.

 

Zahtijevamo od Vlade očuvanje Ine kao vertikalno integrirane naftne kompanije, zaštitu sigurnosti zaposlenja i zadržavanje prodavačkog osoblja maloprodaje unutar Ine, opstanak Rafinerije nafte Sisak, daljnju modernizaciju rafinerija i mreže benzinskih postaja

Inaš - Sindikat radnika Ine, Sindikat naftnog gospodarstva, Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske i udruge branitelja iz Ine izvijestili su danas da će u četvrtak, 25. travnja, u 11 sati na Trgu Sv. Marka organizirati prosvjedni skup na kojem će se radnicima obratiti sindikalni čelnici i predstavnik braniteljskih udruga.

 

Zahtijevamo od Vlade očuvanje Ine kao vertikalno integrirane naftne kompanije, zaštitu sigurnosti zaposlenja i zadržavanje prodavačkog osoblja maloprodaje unutar Ine, opstanak Rafinerije nafte Sisak, daljnju modernizaciju rafinerija i mreže benzinskih postaja, razvojnu politiku Ine, povećanje proizvodnje, prerade i prodaje naftnih derivata, te Inu kao snažnu samostalnu hrvatsku kompaniju i regionalnog lidera, stoji u sindikalnom pozivu na prosvjed.

 

Ne dozvolimo Vladi prodaju vlasničkih udjela u Ini, jer je njezina obveza zaštita strateških nacionalnih interesa i energetske neovisnosti Hrvatske, poručuju sindikalci.Više od tisuću radnika Ine prosvjedovalo je krajem ožujka pred sjedištem kompanije u Zagrebu protiveći se planovima Uprave o ustupanju dijela poslova drugim tvrtkama i osobama, smanjenju broja zaposlenih i namjeri poslodavca da pravilnikom o radu, umjesto kolektivnim ugovorom, regulira prava zaposlenih.

 

Posebice su se usprotivili namjeri da se 2.500 radnika zaposlenih u maloprodaji, odnosno benzinskim postajama, izdvoji u drugu, novu tvrtku. Najavili su da neće pristati na raskid sadašnjih i potpisivanje novih ugovora o radu, jer se boje snižavanja plaća i ukidanja dosadašnjih prava.

 

Upozorili su da je samo u zadnje tri godine broj radnika u Ina Grupi smanjen za oko 3.000, iako je to suprotno najavama MOL-a prilikom ulaska u vlasništvo Ine.

 

Ustvrdili su da Ina ne vodi razvojnu politiku, zbog čega će doći do daljnjeg pada poslovnih aktivnosti i smanjenja korištenja kapaciteta, što će nepovoljno utjecati na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vladarh, sindikat ine, prosvjedi, sindikati