IT

WINDAYS: Ivo Josipović: Samo investicije mogu pokrenuti hrvatsko društvo

'Rasprava o industriji u Hrvatskoj nije puna optimizma i poleta jer od 2009. do 2012. bilježi kontinuirani pad, a samo prošle godine naša proizvodnja 16 posto je manja u odnosu na 2008. godini.'

Piše: PolitikaPlus
Ova dvodnevna konferencija bavit će se podizanjem konkurentnosti, stvaranjem novih radnih mjesta te ubrzanim rastom domaćeg gospodarstva, kako bi se što uspješnije uklopilo u europski okvir. Ujedno će na njoj uspješni gospodarstvenici predstaviti primjere dobre poslovne prakse, analizirati trenutnu gospodarsku klimu i dati predviđanja gospodarskog razvoja u idućem razdoblju.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović večeras je u Umagu, gdje je svečano otvorio konferenciju Microsoft WinDays business, sa željenjem ustvrdio kako je u Hrvatskoj stvoren negativni odnos prema investicijama, naglasivši da samo investicije mogu pokrenuti hrvatsko društvo.

"Rasprava o industriji u Hrvatskoj nije puna optimizma i poleta jer od 2009. do 2012. bilježi kontinuirani pad, a samo prošle godine naša proizvodnja 16 posto je manja u odnosu na 2008. godinu", izjavio je Josipović nakon što je svečano otvorio konferenciju, te napomenuo kako je cijela priča o negativnim industrijskim trendovima vezana uz investicije.

Nažalost, dodao je, u Hrvatskoj ne postoji dobra investicijska klima, već je stvoren jedan negativni odnos prema investicijama.

"To je potpuno pogrešno jer samo oni mogu ozbiljno pokrenuti hrvatsko društvo. Investicije su dramatično pale i vrijeme je da učinimo sve kako bi privukli investitore povoljnim uvjetima", poručio je Josipović.

Iznio je i stav kako postoji još jedan problem i to, kako je rekao "u glavama, a odnosi se na strah od poduzetništva koji je generiran lošim uvjetima za poduzetništvo".

I ovogodišnja konferencija Microsoft Windays business predstavlja najnovije tehnologije te razmjenjuje znanja i iskustva istaknutih stručnjaka iz područja tehnologije i poslovanja.

Ova dvodnevna konferencija bavit će se podizanjem konkurentnosti, stvaranjem novih radnih mjesta te ubrzanim rastom domaćeg gospodarstva, kako bi se što uspješnije uklopilo u europski okvir. Ujedno će na njoj uspješni gospodarstvenici predstaviti primjere dobre poslovne prakse, analizirati trenutnu gospodarsku klimu i dati predviđanja gospodarskog razvoja u idućem razdoblju.

Josipović je podsjetio kako je lani govorio o "pet O" koji se odnose na odlučnost, odgovornost, očekivanja, obrazovanje i optimizam kao sastojci koje bi društvo trebalo imati da bi bilo uspješno, Josipović je u obraćanju sudionicima okonferencije istaknuo da ove godine želi govoriti o "četiri I" - industriji, investicijama, inovacijama i ICT tehnologijama kao ključnim sastavnicama gospodarskog razvoja.

Govoreći o povezanosti informatičke tehnologije s industrijom kazao je kako se dugo vremena gradio model koji nedovoljno jača vezu između znanost, obrazovanja, istraživanje i i industrije.

"Naš sustav jest dobarm ali očito je da nedostaje ta povezanost s industrijom kada je riječ o tehničkim znanostima odnosno s društvom kao cjelinom kada je riječ o društvenim znanostima", istaknuo je Josipović, dodavši kako je Hrvatska otvoreno društvo i neće biti moguće uvijek spriječiti odlazak mladih talenata.

"Možemo ih zadržati ukoliko im budemo pružili bolje ili jednake uvjete", zaključio je.

Direktor Microsoft Hrvatske Ivan Vidaković kazao je kako se država, ukoliko želi biti uspješna, mora brinuti o talentima, i to pokretanjem projekata koji će biti dovoljno izazovni.

"Dugoročno jedini izlaz iz krize je u promjeni obrazovanja. Danas imamo ogromni nesrazmjer u broju studenata koji završe prirodne i tehničke fakultete", naglasio je Vidaković.

Predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić istaknuo je pak kako u Hrvatskoj nisu stvoreni uvjeti za investicije, već su učinjeni brojni propusti pa je Hrvatska zato pala na 81. mjesto ljestvice konkurentnosti.

"Rezultat toga je visoka zaduženost, visoka nezaposlenost", ustvrdio je Mudrinić i dodao kako je Hrvatskoj potrebna pozitivna investicijska klima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

INVESTICIJE, GOSPODARSTVO, WINDAYS, IVO JOSIPOVIĆ