IT

REKORDNA DOBIT: Dok Apple pada, Samsung raste: U 2013. njegov je svaki treći pametni telefon

Dobit Samsunga u prvom tromjesečju dosegnula je rekordnih 7,9 milijardi dolara.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Ostvari li Samsung u tekućem kvartalu ponovno rekordnu zaradu od prodaje pametnih telefona, bio bi to novi udarac za Apple, koji je ovoga tjedna izvijestio da mu je dobit u prvom tromjesečju pala po prvi puta nakon više od 10 godina.

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics izvijestio je u petak o rekordnoj dobiti u prvom tromjesečju ove godine, pri čemu je njegov udjel na tržištu pametnih telefona dosegnuo 33,1 posto, najvišu razinu u povijesti.

Dobit Samsunga u prvom tromjesečju dosegnula je rekordnih 7,9 milijardi dolara, 54 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, što se ponajviše zahvaljuje zaradi na prodaji pametnih telefona, koja iznosi gotovo tri četvrtine ukupne dobiti tog tehnološkog diva.


Samsung ne objavljuje podatke o samoj prodaji pametnih telefona, no analitička tvrtka Strategy Analitics objavila je jutros da je ta južnokorejska kompanija u prvom kvartalu prodala 69,4 milijuna pametnih telefona, pa je njezin udjel na svjetskom tržištu dosegnuo 33,1 posto, najvišu razinu u povijesti.

Drugo mjesto, s tržišnim udjelom od 17,9 posto, drži Apple, koji je u prvom tromjesečju prodao 37,4 milijuna iPhonea, dok je treći LG Electronics, s 10,3 milijuna prodanih pametnih telefona, pokazuju podaci Strategy Analiticsa.

U subotu će Samsung pokrenuti prodaju novog modela Galaxy S4 pametnog telefona u SAD-a, što će biti novi napad na domaće tržište njegovog najvećeg konkurenta Applea. Prodaja S4 na američkom tržištu znatno će utjecati na poslovne rezultate Samsunga u drugom tromjesečju, pa je ta kompanija već ovoga tjedna pokrenula veliku marketinšku kampanju.

Ostvari li Samsung u tekućem kvartalu ponovno rekordnu zaradu od prodaje pametnih telefona, bio bi to novi udarac za Apple, koji je ovoga tjedna izvijestio da mu je dobit u prvom tromjesečju pala po prvi puta nakon više od 10 godina.

U prvom je kvartalu Apple prodao 37,4 milijuna iPhonea, što je, doduše, više u odnosu na 35,1 milijun u istom razdoblju prošle godine, ali znatno manje nego u posljednjem lanjskom tromjesečju, kada je prodao 47,8 milijuna iPhonea.

Analitičari ne očekuju idućih mjeseci snažan rast prodaje Appleovih proizvoda, kakav je bio posljednjih godina, jer je taj tehnološki div nove proizvode najavio tek za jesen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mobiteli, pametni telefoni, samsung, apple