Svijet

ZATAVARANJE VRATA : Unatoč prigovorima Bruxellesa: Švicarska uvodi kvote za radnike iz Europske unije

Uvođenje različitih kvota nezakonito je, jer ugovor iz 1999. ne dopušta različito tretiranje država članica EU-a

Piše: PolitikaPlus

Švicarska uvodi kvote za radnike iz Europske unije unatoč prigovorima Bruxellesa. Švicarska vlada objavila je da će u idućih godinu dana izdati samo 2.180 radnih dozvola za radnike iz osam istočnoeuropskih zemalja poput Poljske i Slovačke.

 

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton kritizirala je zbog toga Bern, izrazivši "žaljenje" zbog te odluke i istaknuvši "velike koristi" od mobilnosti radnika između EU-a i Švicarske.

Za ostalih 17 država članica predviđeno je 53.700 radnih dozvola.Riječ je o dozvolama boravka do pet godina. Bugarska i Rumunjska obuhvaćene su posebnim režimom do 2016.

 

Kratkoročne radne dozvole na rok do godinu dana ovime neće biti obuhvaćene. Vlada je objasnila da ima pravo uvoditi kvote po "zaštitnoj klauzuli" iz sporazuma s EU-om iz 1999. o slobodnom kretanju ljudi jer u zemlju svake godine na rad dolazi gotovo 80.000 novih radnika.

 

Švicarska ima nešto više od osam milijuna stanovnika. Bern priznaje ipak da 1,2 milijuna građana EU-a koji žive na švicarskom teritoriju ima "pozitivan utjecaj... osobito kada je riječ o potrošnji te o građevinskoj industriji."No u svjetlu sve snažnijeg pritiska desnice, dodaje da su ograničenja potrebna kako bi "imigracija bila prihvatljivija društvu."

 

Napominje također da neki imigranti zlorabe švicarski sustav socijalne skrbi. 'Činjenica je da postoji nelagoda među stanovništvom i to treba ozbiljno shvatiti', kazala je novinarima švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga.

 

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton kritizirala je zbog toga Bern, izrazivši "žaljenje" zbog te odluke i istaknuvši "velike koristi" od mobilnosti radnika između EU-a i Švicarske.

 

Upozorila je da je uvođenje različitih kvota za stare i nove države članice nezakonito jer ugovor iz 1999. ne dopušta različito tretiranje država članica EU-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

posao, radne dozvole, imigranti, radnici, švicarka, eu, dobar posao, unosan posao