A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/enrico-letta-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Italija konačno ima novu vladu! Uspio je sastaviti Enrico Letta | Politika+
Svijet

ITALIJA: Italija konačno ima novu vladu! Uspio je sastaviti Enrico Letta

Letta iz Demokratske stranke lijevog centra je nakon razgovora s drugim strankama otklonio svoje "ograde" glede formiranja vlade i na konferenciji za tisak u subotu popodne u predsjedničkoj palači predstavio svoje ministre.

Piše: PolitikaPlus

Nakon razgovora s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom Enrico Letta je u subotu izjavio da je spreman sastaviti široku koalicijsku vladu i tako okončati dva mjeseca političke blokade Italije nastale nakon izbora održanih u veljači.

Letta iz Demokratske stranke lijevog centra je nakon razgovora s drugim strankama otklonio svoje "ograde" glede formiranja vlade i na konferenciji za tisak u subotu popodne u predsjedničkoj palači predstavio svoje ministre. Letta je izrazio "zadovoljstvo sastavom vlade" istaknuvši veliki broj žena u vladi.

Kao što je bilo očekivano, Lettina vlada je razmjerno mlada i uključuje nekoliko istaknutih članova Demokratske stranke (PD) lijevog cnetra i Naroda slobode (PdL) bivšeg premijera Silvija Berlusocnija.

Tajnik stranke Naroda slobode Angelino Alfano bit će zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova. Bivša europska povjerenica Emma Bonino, jedna od čelnica male Radikalne stranke, postat će prva talijanska ministrica vanjskih poslova.

Čelnik talijanske središnje banke Fabrizio Saccomani bit će ministar gospodarstva a ministrica pravosuđa postat će Anna Maria Cancellieri koja je u vladi Marija Montija bila ministrica unutarnjih poslova

Napolitano je izjavio da je Lettina vlada ljevice i desnice "jedina moguća" nakon dva mjeseca političke paralize u Italiji. "Nije potrebna nikakva posebna formula, ova vlada koja se rađa je politička vlada sastavljena u institucionalnom okviru i u skladu s praksom parlamentarne demokracije", rekao je Napolitano komentirajući Lettin izbor ministara i istaknuo da je Letta "tvorac ove vlade" te da je on kao predsjednik samo pomagao.

Letta i njegova vlada bi u nedjelju trebali dati prisegu a parlament bi u ponedjeljak i utorak trebao glasovati o povjerenju vladi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

italija, giorgio napolitano, enrico letta