Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Sve dok središnje banke obećavaju nastavak poticaja, burze će rasti

'U fokusu ulagača posljednjih su dana samo središnje banke, a dok glazba svira, nemate izbora nego plesati.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer nada da će središnje banke nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku potiče sklonost ulagača prema riziku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u blagom minusu, dok su burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasli između 0,5 i 1,3 posto.

U Kini se zbog blagdana ne radi do četvrtka, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,9 posto, dosegnuvši najvišu razinu u sedam tjedana.

„U fokusu ulagača posljednjih su dana samo središnje banke, a dok glazba svira, nemate izbora nego plesati“

Sklonost ulagača prema riziku zahvaljuje se uvjerenju da će zbog slabosti najvećih svjetskih gospodarstava središnje banke i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

Rast američkog gospodarstva posljednjih se mjeseci usporava, no inflacija je vrlo niska, što otvara prostor Fedu da zadrži politiku kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, odnosno ubrizgavanja svježeg jeftinog novca na tržište.

Nada da će čelnici Feda na predstojećem dvodnevnom sastanku ponovno čvrsto podržati te mjere potaknula je jučer skok S&P 500 indeksa na Wall Streetu na novu rekordnu razinu.

To pozitivno djeluje na azijske ulagače, kao i uvjerenje da će zbog produbljivanja recesije u eurozoni Europska središnja banka smanjiti ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,50 posto.

„U fokusu ulagača posljednjih su dana samo središnje banke, a dok glazba svira, nemate izbora nego plesati“, kaže Toru Yamamoto, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

A na valutnim tržištima euro od jučer jača, zahvaljujući formiranju vlade u Italiji, čime je prekinuta politička neizvjesnost koja je trajala gotovo dva mjeseca.

Novi premijer Enrico Letta najavio je odmak od politike štednje i usmjerenje na poticanje rasta gospodarstva, što bi Italiju trebalo izvući iz recesije.

Optimizam nakon formiranja nove vlade izazvao je jučer pad cijena zaduživanja Italije na pet i 10 godina na najniže razine od listopada 2010. godine.

To je, pak, potaknulo tečaj eura koji se primaknuo razini od 1,31 dolara. Jutros se kreće oko 1,3095 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3050 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 127,35 na 128,15 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu se tečaj kreće oko 97,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,65 jena.

Nakon što je jučer skočila za 1,5 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 10-ak centi, na 94,40 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fed, nikkei, msci, svjetska tržišta, enrico letta