A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/karl-marx-house-trier-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Uz 195. rođendan u Trieru 500 plastičnih kipića u obliku Karla Marxa | Politika+
Kultura

POVRATAK: Uz 195. rođendan u Trieru 500 plastičnih kipića u obliku Karla Marxa

Plastični kipovi manji od metra i teški po 8 kilograma izliveni su u četiri nijanse crvene, a krasit će do 26. svibnja Trier, grad blizu granice s Luxembourgom.

Piše: PolitikaPlus

Karl Marx, njemački filozof, politički ekonomist i revolucionarni socijalist, vratio se u nedjelju u svoj rodni grad Trier u obliku 500 kipića od crvene plastike u četiri nijanse crvene, koje je u prigodi njegova 195. rođendana postavio njemački umjetnik Ottmar Hoerl.

Plastični kipovi manji od metra i teški po 8 kilograma izliveni su u četiri nijanse crvene, a krasit će do 26. svibnja Trier, grad blizu granice s Luxembourgom.

Rođen 5. svibnja 1818., u imućnoj židovskoj građanskoj obitelji, Marx je umro u Londonu 1883. Sudjelovao je u razvoju socijalističkog pokreta, a ekonomskom analizom postavio je temelje razumijevanja odnosa između rada i kapitala. Njegova su najpoznatija djela "Komunistički manifest" (1848.), što ga je napisao zajedno s Friedrichom Engelsom i prvi tom "Kapitala" (1867.)

Gregor Gysi, predsjednik kluba zastupnika radikalne njemačke ljevice (Die Linke) prisustvovao je inauguraciji kipova i pozvao sunarodnjake da razviju složeniji odnos prema Marxu. Njemački konzervativci trebali bi također biti odani Marxovu djelu, drži Gysi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UMJETNOST, KIPIĆI, TRIER, Karl Marx