A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/euro-177.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Podaci o rastu njemačke industrijske proizvodnje dižu euro iznad 1,31 dolara | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Podaci o rastu njemačke industrijske proizvodnje dižu euro iznad 1,31 dolara

''Sve dok će se središnje banke držati popustljive novčane politike, trend rasta cijena dionica bit će podržan.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuter

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu i nadi ulagača u jačanje aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati stagnirao na jučerašnjim razinama, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1,2 posto.

„Svjetska tržišta dionica potiče utrka u labavljenju monetarne politike, bez obzira na gospodarske izglede. Sve dok će se središnje banke držati popustljive novčane politike, trend rasta cijena dionica bit će podržan“

Burzovni indeksi u Hong Kongu i Šangaju oslabili su između 0,1 i 0,6 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 2011. godine.

Pozitivno su na azijska tržišta utjecali jučerašnji novi rekordni dosezi S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu, a ulagače prema dionicama usmjeruje i pad prinosa na obveznice, zbog labave monetarne politike središnjih banaka, kao i nesigurnost na tržištima sirovina, s obzirom na nejasne izglede u najvećim svjetskim gospodarstvima.

„Veći rast cijena japanskih dionica posljednjih tjedana u odnosu na druga tržišta zahvaljuje se procjenama da bi se treće po veličini svjetsko gospodarstvo moglo brže oporaviti. Nakon nedavnog labavljenja monetarne politike središnje banke, nove poticajne mjere japanskih vlasti očekuju se u drugoj polovici godine“, kaže Hikaru Sato, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

I dok bi se rast japanskog gospodarstva mogao ubrzati, gospodarstvo Južne Koreje pokazuje naznake slabljenja, pa je jutros tamošnja središnja banka smanjila ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 2,50 posto. Zahvaljujući tome, južnokorejski Kospi indeks skočio je više od 1 posto.

Južnokorejska središnja banka samo je jedna u nizu onih koje su posljednjih dana dodatno olabavile monetarnu politiku.

Prošloga je tjedna američki Fed najavio nove poticajne mjere ako to bude potrebno. Potom je Europska središnja banka smanjila ključne kamate, dok je početkom ovoga tjedna to učinila australska središnja banka.

Labava monetarna politika već dulje vrijeme pruža temeljnu podršku tržištu dionica, a trebala bi i potaknuti rast gospodarstava.

„Svjetska tržišta dionica potiče utrka u labavljenju monetarne politike, bez obzira na gospodarske izglede. Sve dok će se središnje banke držati popustljive novčane politike, trend rasta cijena dionica bit će podržan“, kaže Hikaru Sato.

A na valutnim se tržištima tečaj eura probio iznad razine od 1,31 dolara, zahvaljujući jučer objavljenim podacima o neočekivano snažnom rastu industrijske proizvodnje u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, što je potaknulo nadu da bi eurozona u drugom dijelu godine mogla proviriti iz recesije.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3160 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3090 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 129,60 na 129,90 jena.

Dolar je, pak, oslabio u odnosu na jen, pa mu je tečaj skliznuo na 98,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,95 jena.

Nakon što je jučer porasla za jedan dolar, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 10-ak centi, na 96,70 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSCI, SVJETSKA TRŽIŠTA, TEČAJ EURA, FOREX