Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Hoće li se Crobex stabilizirati nakon pada na najniže razine u dva mjeseca?

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 5,2 milijuna kuna, upola manje nego dan prije.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon što su jučer zaronili na najniže razine od kraja veljače, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje stabilizacija Crobexa, jer bi nakon dva dana znatnog pada cijena dionica ulagači mogli stati na kočnicu. Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 porast. No, većina je i jučer predviđala stagnaciju indeksa.

Indeks Crobex skliznuo je jučer 0,81 posto, na 1.915 bodova, dok je Crobex10 potonuo 1,02 posto, na 1.075 bodova. Nakon dva dana znatnog pada, oba su indeksa zaronila na najniže razine od kraja veljače.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 5,2 milijuna kuna, upola manje nego dan prije.

Na listu milijunašica plasirala se samo dionica Petrokemije. Uz promet od 1,3 milijuna kuna, cijena joj je pala za 0,19 posto, na 224,58 kuna.

Dionicama HT-a ostvaren je, pak, promet od oko 770.000 kuna, pri čemu je pojeftinila 0,29 posto, na 208,39 kuna.

„I jučer je nastavljeno negativno raspoloženje na Zagrebačkoj burzi, a promet je bio mršav, u nedostatku važnijih vijesti koje bi mogle potaknuti ulagače. Ni danas zasad nema značajnijih korporativnih vijesti, no očekujem stabilizaciju Crobexa, jer bi ulagači nakon dva dana znatnijeg pada cijena mogli stati na kočnicu“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Iako je jučer Atlantic Grupa predložila dividendu od 9 kuna po dionici, to nije rezultiralo većim prometom tom dionicom. Uz svega oko 6.000 kuna prometa, cijena joj je pala 1,5 posto.

Među sektorskim indeksima najveći je pad zabilježio CROBEXnutris, 0,74 posto, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Podravke za oštrih 5,6 posto.

A na inozemnim se burzama nastavlja trend rasta cijena dionica.

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača u jačanje gospodarske aktivnosti.

Dow Jones ojačao je 0,32 posto, na 15.105 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 posto, na 1.632 boda.

I na većini azijskih tržišta cijene su dionica jutros porasle, dok su na europskim burzama ulagači oprezni na početku današnjeg jer se indeksi kreću na najvišim razinama u više godina.

„Na Wall Streetu su indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, a rastu i cijene dionica na drugim najvećim svjetskim burzama. Pitanje je do kada će to potrajati. Sve je više skepse kod ulagača po pitanju je li taj rast održiv, s obzirom na ne baš blistavu situaciju u najvećim svjetskim gospodarstvima“, kaže Tamas Nagy.

U fokusu ulagača na europskim burzama danas će biti sjednica čelnika britanske središnje banke. Premda se u posljednje vrijeme središnje banke utrkuju u labavljenju monetarne politike, od Bank of England ne očekuju se promjene politike.

Prošloga je tjedna američki Fed najavio nove poticajne mjere ako to bude potrebno. Potom je Europska središnja banka smanjila ključne kamate, dok su ovoga tjedna to učinile australska i južnokorejska središnja banka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ATLANTIC GRUPA, CROBEX, ZAGREBAČKA BURZA, PODRAVKA, TAMAS NAGY