Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Jačanje dolara izazvalo pad cijena sirovina, a pad jena uzlet Tokijske burze

Snažan skok cijena dionica u Tokiju zahvaljuje se jačanju dionica izvoznika.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Jačanje dolara izazvalo je jutros pad cijena sirovina, zbog čega je većina azijskih burzovnih indeksa pod pritiskom, osim japanskog Nikkeija, koji je snažno skočio zahvaljujući slabljenju jena.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u pet i pol godina.

Ministri financija skupine G7 najrazvijenijih zemalja svijeta zaključili da su poticajne monetarne mjere Japana usmjerene na oživljavanje gospodarstva, a ne na namjerno slabljenje jena radi povećanja konkurentnosti japanskih izvoznih proizvoda.

No, cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale su između 0,1 i 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, nakon što je prošloga tjedna ojačao 0,8 posto.

Snažan skok cijena dionica u Tokiju zahvaljuje se jačanju dionica izvoznika jer zbog slabljenja jena raste konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskom tržištu.

Kako je jen već mjesecima pod pritiskom, ulagači su se plašili kritika na račun japanske vlade. No, u subotu su ministri financija skupine G7 najrazvijenijih zemalja svijeta zaključili da su poticajne monetarne mjere Japana usmjerene na oživljavanje gospodarstva, a ne na namjerno slabljenje jena radi povećanja konkurentnosti japanskih izvoznih proizvoda.

To su ulagači shvatili kao 'zeleno svjetlo' za nastavak prodaje japanske valute.

No, na ostalim azijskim burzama trguje se oprezno, premda je u petak na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti. Ulagači su suzdržani jer nisu sigurni da je moguć daljnji uspon cijena dionica, s obzirom na ne baš blistavu situaciju u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Uz to, jutros su zbog jačanja dolara pale cijene sirovina, zbog čega su se pod pritiskom našle dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

A na valutnim se tržištima tečaj dolara, po prvi puta nakon četiri i pol godine, probio iznad razine od 102 jena. Time je nastavljen njegov uspon započet u petak kada je naglo skočio s otprilike 100,20 na 101,60 jena.

I euro je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je cijena porasla sa 132 jena, koliko je iznosila u petak, na 132,15 jena, novu najvišu razinu u više od tri godine.

No, europska je valuta oslabila prema američkoj, pa je njezin tečaj skliznuo na 1,2970 dolara, dok je u petak iznosio 1,2990 dolara.

Jačanje dolara zahvaljuje se špekulacijama da bi, zahvaljujući oporavku tržišta rada, američki Fed uskoro mogao smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, što bi značilo da nakon dugog razdoblja labavljenja počinje zaoštravati monetarnu politiku.

Nakon što je u petak pala za 35 centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 70-ak centi, na 95,25 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FOREX, DOLAR, TEČAJ EURA, JEN, NIKKEI, MSCI, SVJETASLA TRŽIŠTA, EURO