A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-ca-strajk-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sindikati: Potičemo da bude što više štrajkova jer loše poslodavce treba žestoko kazniti! | Politika+
Hrvatska

RADIKALIZACIJA: Sindikati: Potičemo da bude što više štrajkova jer loše poslodavce treba žestoko kazniti!

'Radnici moraju znati svoja prava i koristiti se njima!'

Piše: Vanja Deželić

Sindikati pilota, stjuardesa i zemaljskog osoblja najavili su štrajk, baš kao i Sindikat strojovođa Hrvatske. To je svojevrsni novitet za hrvatskog radnika jer bliža povijest nas je naučila da baš nisu upoznati sa svojim pravima, zbog čega najčešće reagiraju tek kad se više ništa ne može učiniti i kad se poslodavac već osigurao da napusti brod koji tone bez da se pobrine za sve "putnike".

Kad su sva druga sredstva iscrpljena štrajk je opravdan. I ne samo opravdan već je zakonom jasno definiran. Sindikati ne samo da podupiru pravo na štrajk i štrajkanje nego i potičemo radnike da to čine više. Premalo se štrajka s obzirom na situaciju

Možda se vremena mijenjaju pa za primjerom kolega iz ove dvije, nekad moćne tvrtke, pođu i sami. Posebno ako vide da štrajk može uroditi plodom, zbog čega bi se i mogli napokon priupitati da zašto uvijek radnik mora ispaštati zbog loših poteza i postupaka onih koji su vodili tvrtke do stečaja, odnosno propasti. Možda će se 2013. godina pamtiti kao godina u kojoj su radnici odlučili poručiti kompletnom društvu da više neće biti "zadnja rupa na svirali" i da neće biti oni preko čijih leđa se konstantno sve prelama.

Da su se na te radikalne poteze radnici odlučili već 2009. godine, ako već ne i prije, vjerojatno ne bismo promatrali na našim malim ekranim i u medijima sve one tužne slike i priče oštećenih radnika, kojima nitko ne može odgovoriti zašto ih nije zaštitio i zašto država, kao i poslodavac, ne odgovaraju što su kršili zakon dozvoljavanjem neisplata doprinosa, poreza i, na kraju, plaća.

- Kad su sva druga sredstva iscrpljena štrajk je opravdan. I ne samo opravdan već je zakonom jasno definiran. Sindikati ne samo da podupiru pravo na štrajk i štrajkanje nego i potičemo radnike da to čine više. Premalo se štrajka s obzirom na situaciju. Naravno, sindikati nikada neće pozivati na štrajk ako ne dobiju 'mig' od svojih članova - rekao nam je presjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Naglasio je da se u sučeljavanju kapitala i rada na slabijoj strani uvijek nađe rad, te da je jedina žestoka kazna poslodavcima upravo štrajk.

- Štrajk čini štetu poslodavcu, to je njegova primarna namjena i treba drastično kažnjavati poslodavca koji dovodi radnika do situacije da pomišlja na štrajk. Poslodavac na taj način vidi da radnik ima "aduta u rukavu" i lakše udovoljava zahtjevima, koji nikada nisu nerealni ili neprovedivi, uvijek su u skladu sa situacijom - tvrdi Sever i dodaje da hrvatskoj vlasti nisu bile bitne ni banke, naftna kompanija, telekomunikacije i da se žele riješiti Hrvatske poštanske banke, kao i Croatia osiguranja. kao i većinskog udjela u HŽ Cargu...


Istaknuti sindikalist je pojasnio i da se samo štrajkom na poslodavca može ostvariti pritisak.

Moramo podići svijest ljudi, još uvijek ne znaju svoja prava i često su u strahu, ali moraju znati da im nitko ne može oduzeti pravo na štrajk ili im prijetiti za vrijeme štrajka

- Moramo podići svijest ljudi, još uvijek ne znaju svoja prava i često su u strahu, ali moraju znati da im nitko ne može oduzeti pravo na štrajk ili im prijetiti za vrijeme štrajka. To je njihovo temeljno pravo i od njega ne smiju odustati - napominje Sever.

Potom je spomenuo nešto što odlikuje hrvatskog radnika u očima stranaca, ali se iskorištava i obezvređuje u očima hrvatskog poslodavca, bilo da je riječ o privatnicima ili o državi.

- Hrvatski radnik ne želi u štrajk jer osjeća odanost prema tvrtki u kojoj radi, imaju neke osjećaje koji ih vežu za nju. U inozemstvu se takav odnos prema tvrtki "kupuje", a kod nas se "ubija". To je apsurd, a najbolji je primjer Croatia Airlines. Radnici su bolesni dolazili na posao i radili sebi na štetu samo da bi pomogli tvrtki. Time su pokazali svjesnost, ali ona je iskorištena. I normalno da kada su vidjeli otkazivanje povjerenja od strane vlasnika, morali su reagirati i misliti na sebe. Normalno da više nisu željeli raditi bolesni i da su iskoristili svoje pravo - bolovanje. Kao što i sada koriste svoje pravo u vidu štrajka - ističe Sever.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

štrajk, sindikati, croatia airlines, hž cargo, krešimir sever