A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/google-202.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sud: Pretraživanje na Googleu može dovesti do predrasuda | Politika+
IT

NJEMAČKA: Sud: Pretraživanje na Googleu može dovesti do predrasuda

'Riječi što ih pretraživač Google povezuje s vlastitim imenima pojavljuju se ovisno o učestalosti upisivanja korisnika.'

Piše: PolitikaPlus

Njemački vrhovni sud je ocijenio da ključna funkcija pretraživača Google, koja omogućuje korisnicima poluautomatsko pretraživanje sadržaja, može dovesti do predrasuda prema određenim tvrtkama ili pojedincima.

Njemački vrhovni sud primio je žalbu tvrtke koja se bavi prodajom dodataka prehrani i kozmetičkih proizvoda sa sjedištem u Njemačkoj, odnosno njezina utemeljitelja koji se žali da se korisnicima Googlea

Sud sa sjedištem u Karslruheu ocijenio je da Google, sugerirajući korisnicima interneta ključne riječi koje ponekad prikrivaju negativan smisao mogu ugroziti njihova prava, kada je o pojedincima ili tvrtkama riječ.

Njemački vrhovni sud primio je žalbu tvrtke koja se bavi prodajom dodataka prehrani i kozmetičkih proizvoda sa sjedištem u Njemačkoj, odnosno njezina utemeljitelja koji se žali da se korisnicima Googlea, nakon što počnu upisivati prva slova tvrtke, sugeriraju ključne riječi poput "scijentologija" i "prijevara".

Riječi što ih pretraživač Google povezuje s vlastitim imenima pojavljuju se ovisno o učestalosti upisivanja korisnika, objasnio je Google.

Njemački vrhovni sud od Googlea nije tražio potpunu reformu računalnog programa, ocijenivši kako poluautomatsko pretraživanje sadržaja može imati i prednosti, no zatražio je da se uklone sugestije koje su uvredljive ili protuzakonite. To treba učiniti na izričit zahtjev tvrtke ili pojedinca.

Vrhovni sud zadužio je prizivni sud u Koelnu da riješi i slučaj bivše supruge nekadašnjega njemačkog predsjednika Christiana Wullfa. Naime, bivša prva dama se žalila da se, kada se u google tražilicu upiše njezino ime Bettina Wulff odmah pojave i riječi poput "prosititutka" i "eskort".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, karslruhe, google