Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar na najvišoj razini u 10 mjeseci, trend jačanja će se nastaviti

''Mislim i da će budući makroekonomski podaci pokazati da se američko gospodarstvo drži puno bolje nego druga, što bi moglo dodatno podržati jačanje dolara.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok se vrijednost dolara prema najvažnijim svjetskim valutama primaknula najvišoj razini u 10 mjeseci, nakon poruke da bi američka središnja banka ovoga ljeta mogla smanjiti, a do kraja godine i sasvim ukinuti programe otkupa obveznica.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,5 posto, a porasle su, između 0,1 i 0,4 posto, i cijene dionica u Šangaju te Australiji.
U Hong Kongu i Južnoj Koreji danas se zbog blagdana ne radi, dok su burzovni indeksi u Singapuru i na ostalim azijskim tržištima pali, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto.


Na Wall Streetu su cijene dionica jučer pale nakon što je John Williams, predsjednik podružnice Feda u San Franciscu, kazao da bi ovoga ljeta Fed mogao početi smanjivati, a do kraja godine i sasvim ukinuti programe otkupa obveznica.

Premda Williams nema prava glasa na sjednicama središnje banke, njegova je izjava izazvala pad cijena dionica jer su Fedovi programi otkupa državnih i hipotekarnih obveznica za 85 milijardi dolara mjesečno bili glavni pokretači snažnog rasta burzovnih indeksa posljednjih mjeseci.

I dok je Williamsova izjava pritisnula cijene dionica, dolar je osjetno ojačao.

Zaoštravanje monetarne politike u SAD-u povećalo bi privlačnost dolara u odnosu na druge valute, kao što su euro, japanski jen, švicarski franak i britanska funta, s obzirom da će tamošnje središnje banke i dalje voditi labavu politiku.

„Mislim i da će budući makroekonomski podaci pokazati da se američko gospodarstvo drži puno bolje nego druga, što bi moglo dodatno podržati jačanje dolara“, kaže Sim Moh Siong, strateg u Bank of Singapore.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros dosegnuo 83,927 bodova, primaknuvši se najvišoj razini u posljednjih 10 mjeseci.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 102,20 na 102,35 jena, nedaleko najviše razine u četiri i pol godine od 102,40 jena, koju je dosegnuo u utorak.

Cijena eura skliznula je, pak, na 1,2865 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2880 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura stabilno se kreće na jučerašnjim razinama od oko 131,60 jena.

Nakon što je jučer porasla za 80-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala za 10 centi, na 95,00 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nikkei, msci, tečaj eura, euro, dolar