A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/crkva-300.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Udruga David najavljuje potpisivanje peticije za oporezivanje Crkve | Politika+
Hrvatska

NAJAVA: Udruga David najavljuje potpisivanje peticije za oporezivanje Crkve

U toj udruzi ističu kako je Katolička crkva izuzetno bogata, da njena cjelokupna svjetska imovina iznosi više tisuća milijardi eura...

Piše: PolitikaPlus

David - Udruga građana za zaštitu ljudskih prava najavila je danas da će idući tjedan organizirati potpisivanje peticije za potpuno oporezivanje Katoličke crkve, za koju tvrdi kako je izuzetno bogata te da je stoga, a posebno u vrijeme krize, pravedno u cijelosti oporezovati sve njezine aktivnosti i nekretnine.

David u priopćenju navodi kako će u utorak i srijedu 21. i 22. svibnja na zagrebačkom Cvjetnom trgu postaviti štand na kojemu će se od 10 do 18 sati potpisivati peticija, koju najavljuju poslati Vladi, Hrvatskom saboru i Ministarstvu financija.

U toj udruzi ističu kako je Katolička crkva izuzetno bogata, da njena cjelokupna svjetska imovina iznosi više tisuća milijardi eura, a u Hrvatskoj nekoliko milijardi eura, pri čemu samo vrijednost nekretnina iznosi nekoliko milijuna eura.

Napominju i kako godišnje Crkva iz državnog proračuna dobiva oko milijardu kuna, a oslobođena je mnogih poreza koje moraju plaćati građani i drugi poslovni subjekti, s obzirom na njezinu vjersku djelatnost koja se ubraja u neprofitnu. "Mislimo da je u sferi Katoličke crkve sva crkvena djelatnost dobitna (profit) jer je namijenjena za pridobivanje članova i sredstava za svoj rad", navode u Davidu.

Ističu kako je postojanje cjelokupne djelatnosti Katoličke crkve, dakle i dobrotvorne, školske i klasično vjerske, namijenjeno širenju vjere, što je i dužnost svakog katolika. "Zato je pravedno da se čitava crkvena aktivnost, uključujući sve nekretnine, u cijelosti oporezuje, posebno zbog toga što je Katolička crkva izuzetno bogata te je u mogućnosti s lakoćom platiti porez. Tražimo i da u ovoj privredno-financijskoj krizi bogati nose veći dio od siromašnijih – Katolička crkva dakako spada u razred jako bogatih", poručuju u udruzi.

Nedopustivim ocjenuju da Hrvatska u 21. stoljeću Crkvi i svećenicima ne propisuje sve poreze kao što to čini za druge pravne i fizičke osobe, već joj "poreznim privilegijama omogućava daljnje bogaćenje".

"To je očito kršenje članka 41. Ustava koji govori o jednakosti pred zakonom. Pored toga je čitavo crkveno djelovanje u povijesti opterećeno ideologijom koja je stalna i najveća kočnica u razvoju društava u svijetu, zbog čega i ima najveći udio u svjetskim krizama", kažu u Davidu.

Zbog svega navedenog traže da država Katoličkoj crkvi oporezuje uplate za mise, pogrebe i druge vjerske obrede kao i druge dobrovoljne doprinose,

sve nekretnine crkvenih pravnih osoba, njihovo neprofitno djelovanje kao i sve drugo što vrijedi i za druge pravne subjekte koji su dužni plaćati porez. Traže i da se crkvene pravne osobe obveže da financijskim službama prijavljuju obračun dohotka, izdataka te dobiti, kao i da se kontrolira njihovo financijsko-privredno poslovanje. Traže da se sve to odnosi i na druge vjerske zajednice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, udruga david, porez