A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/ebay-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kako izbjeći zamke online trgovine i štite li nas Amazon i eBay dovoljno | Politika+
IT

SAVJETI: Kako izbjeći zamke online trgovine i štite li nas Amazon i eBay dovoljno

Sve ljude je moguće prevariti, ali svi zajedno mogu bitno otežati onima koji pokušavaju izvesti neke prevare.

Piše: PolitikaPlus

Vijesti o tome kako je netko pokušao kupiti putem interneta određenu stvar, a u zamjenu potom dobio ciglu ili drvo, sve su češće jer je na ovim prostorima posljednjih dvije godine nastala prava ekspanzija takve kupovine. Stoga treba biti oprezan, a to je iznimno jednostavno!

Naravno, sve ljude je moguće prevariti, ali svi zajedno mogu bitno otežati onima koji pokušavaju izvesti neke prevare. Treba paziti od koga se kupuje, kakva je stranica, koje podatke se od vas traži i koje su zaštite u slučaju prevare.

Sve ljude je moguće prevariti, ali svi zajedno mogu bitno otežati onima koji pokušavaju izvesti neke prevare. Treba paziti od koga se kupuje, kakva je stranica, koje podatke se od vas traži i koje su zaštite u slučaju prevare


Kad ste savladali kako kupovati na internetu, morate znati još neke detalje. Prilikom kupnje na internetu nemate prilike upoznati prodavača, niti s njime pretjerano komunicirati pa je zbog toga potreban povećan oprez prilikom takvih transakcija. Morate pripaziti na nekoliko detalja koji su specifični prilikom kupnje na internetu.

Upravo zbog nedostatka osobne komunikacije i kontakta s prodavačem prilikom kupnje na internetu treba poduzeti neke dodatne korake kako bi provjerili proizvod i prodavača prije kupnje. Stoga je najbolje koristiti eBay, koji je relativno sigurno mjesto za online kupnju, no svejedno se informirajte o tome kakav je prodavač i kakav je proizvod prije no što se odlučite za kupnju.

Kod eBaya je sprecifično to što se većina transakcija vodi prek PayPala i novac se zadrži neko vrijeme prije no što "sjedne" na račun prodavača. Stoga, ako vam proizvod kasni ili nije onakav kakav ste željeli, jednostavno se požalite službi za korisnike i sve je riješeno vrlo brzo. Također, PayPal jamči sigurnost vaših podataka, a da biste prodavali putem eBaya morate i kao prodavač imati otvoren korisnički račun tamo. Da biste ga otvorili morate dokazati kako ste vi vlasnik kreditne kartice.

Dakle, eBay je najbolje moguće mjesto za kupnju, a potom slijedi Amazon. No najčešće su stvari daleko pa je poštarina skupa, a i ako su skuplje postoje problemi s carinom, a i mnogi ne šalju u Hrvatsku. Zato će se većina ljudi okrenuti "domaćem". Trenutno je Njuškalo hit, ali princip je kao i u svih oglasnika tako da vam je jedina zaštita naći se s prodavačem ili tražiti opciju plaćanja prilikom primitka onoga što ste tražili.

Nemojte nipošto ostavljati broj kartice pojedincima, nemojte ostavljati po stranicama koje nisu službene i predviđene za takav način poslovanja. Posebno nemojte kupovati od nekoga tko nema jasno navedene osobne podatke i kontakt putem kojeg u svakom trenutku možete doći do njega.

Ako sve to zanemarite i upustite se u avanturu kupovine samo zato jer ste otkrili nestvarno jeftinu stvarčicu, tada ste zapravo i zaslužili da vas se prevari jer ste se ponudili na pladnju. I nemojtese zbog toga sramiti, svima se barem jednom dogodilo da su prevareni prilikom kupnje, ne samo online već i u stvarnom životu. No na greškama treba učiti!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ebay kupnja, ebay.com, ebay kupovina, ebay croatia, ebay, amazon, online trgovina, ebay hrvatska