Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oštar pad azijskih burzi zbog poteza Feda, dolar jača prema euru

PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u svibnju pao na 49,6 bodova, zaronivši po prvi puta nakon sedam mjeseci ispod 50 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Loše je na tržišta jutros utjecalo i izvješće HSBC banke, prema kojemu je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u svibnju pao na 49,6 bodova, zaronivši po prvi puta nakon sedam mjeseci ispod 50 bodova. Kretanje iznad te razine ukazuje na rast, a ispod nje na pad aktivnosti.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, dok je dolar ojačao, jer bi američki Fed uskoro mogao smanjiti poticajne monetarne programe, a ulagače je pokolebao i pad industrijske proizvodnje u Kini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,6 i 1,6 posto.

U Šangaju cijene stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1,5 posto.

Na većini azijskih burzi indeksi su bili u minusu od samog početka trgovanja jer su jučer osjetno pale cijene dionica na Wall Streetu, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da bi središnja banka mogla smanjiti programe kupnje obveznica na jednoj od idućih sjednica, ako se pokaže da je gospodarstvo u zamahu.

Jučer objavljeni dijelovi zapisnika s nedavne sjednice Feda pokazali su, pak, da se nekoliko dužnosnika središnje banke zalaže za smanjenje poticajnih programa već u lipnju.

Programi tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike kojima američka središnja banka mjesečno kupuje 85 milijardi dolara državnih i hipotekarnih obveznica, nastojeći potaknuti rast gospodarstva, već dugo vremena podržavaju tržište kapitala. Stoga se ulagači plaše da bi smanjivanje tih programa izazvalo pad cijena dionica.

Loše je na tržišta jutros utjecalo i izvješće HSBC banke, prema kojemu je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u svibnju pao na 49,6 bodova, zaronivši po prvi puta nakon sedam mjeseci ispod 50 bodova. Kretanje iznad te razine ukazuje na rast, a ispod nje na pad aktivnosti.

Slabljenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva i najvećeg potrošača sirovina u svijetu izazvalo je oštar pad cijena sirovina. Nakon što je jučer potonula za 1,9 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 60-ak centi, na 93,60 dolara po barelu. Zbog toga su jutros pod snažnim pritiskom dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Najveća nestabilnost vlada, pak, na Tokijskoj burzi. Zahvaljujući jačanju dolara prema jenu, na samom početku današnjeg trgovanja Nikkei indeks skočio je više od 2 posto, na 15.900 bodova, novu najvišu razinu u pet i pol godina.

No, nakon podataka iz Kine naglo je pao, zaronivši u jednom i ispod granice od 15.000 bodova.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao zbog mogućeg zaoštravanja monetarne politike Feda u drugom dijelu godine.

Jučer navečer tečaj dolara probio se iznad 103 jena, nedaleko najviših razina u četiri i pol godine. No, jutros je izgubio dio tih dobitaka, pa se kreće oko 102,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,50 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti skliznula je, pak, s jučerašnjih 1,2920 na 1,2850 dolara. Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 132,45 na 131,90 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, DOLAR, FED, NIKKEI, MSCI, SVJETSKA TRŽIŠTA, FOREX