Regija

BIH: Snimke Budimirovih razgovora s novinarom kao dokaz kaznenog djela?

Snimka puštena u sudinici odnosila se na pitanje imenovanja sudaca ustavnog suda FBiH, a državni odvjetnik Oleg Čavka ustvrdio je kako je time zapravo počinjeno kazneno djelo.

Piše: PolitikaPlus

Zahtjev državnog odvjetništva Bosne i Hercegovine za produljenje pritvora predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru prerastao je u skandal nakon što su na ročištu održanom u četvrtak na sudu BiH, na kojemu se o tome raspravljalo, kao argument tužitelja iskorištene snimke telefonskih razgovora Budimira i urednika informativnog programa TV Federacije BiH (FTV) Avde Avdića.

Snimka puštena u sudinici odnosila se na pitanje imenovanja sudaca ustavnog suda FBiH, a državni odvjetnik Oleg Čavka ustvrdio je kako je time zapravo počinjeno kazneno djelo.

Državno odvjetništvo BiH iskoristilo je još nekoliko tajno smimljenih telefonskih razgovora Budimira s drugim osobama, koji navodno dokazuju da je on u zamjenu za novac odobravao pomilovanja osuđenim osobama, no u tim se snimkama nigdje izravno ne spominju novci ili neka protuusluga.

Budimirova je obrana ustvrdila kako reproducirane snimke ništa ne dokazuju te kako samo idu u prilog zahtjevu da se predsjednika FBiH pusti na slobodu, a da mu se eventualno odrede mjere zabrane napuštanja boravišta.

Na činjenicu da su tijekom tajne istrage protiv Budimria prisluškivani i novinari odmah je reagirala udruga bosanskohercegovačkih novinara.

Novinari su najavili kako će tražiti cjelovito rasvjetljavanje cijelog slučaja jer se čini kako je riječ o pritisku na medije.

Odluka o tome hoće li Budimiru biti produljen pritvor za još dva mjeseca mogla bi biti donešena u petak.

Sadašnji jednomjeseči pritvor Budimiru istječe 26. svibnja.

On i još četiri osobe uhićene su 26. travnja pod sumnjom u korupciju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novinar, snimka, živko budimir, sud