Komentari

PARADOKS: PolitikaPlus odgovara Bildu: Iz Hrvatske ste iznijeli puno više milijardi no što ste uložili!

Telekom, naftna kompanija, banke - prodani u bescijenje.

Piše: Vanja Deželić

Njemački tabloid Bild nazvao je Hrvatsku grobljem njemačkih milijardi, aludirajući na tešku gospodarsku, ekonomsku i socijalnu situaciju u našoj zemlji. Ima to u neku ruku smisla na prvi pogled, ali na drugi... Njemačke tvrtke su u Hrvatskoj 'okrenule' znatan novac, a tko zna hoćemo li u slučaju, primjerice, Hrvatskog telekoma ikada saznati koliko je njemačko poslovanje zakonito i tko je dozvolio tolik monopol toj megakompaniji s nizom afera i sumnjivih poteza iza sebe.

 

>> Zoran Milanović komentira napise u stranom tisku: Moramo se boriti s lošim imidžem

 

>> Milanović o pisanju Bilda: Takve stvari pišu tabloidi i jeftine novine, Hrvatska nikome neće biti teret

Ne treba ni spominjati da je u Njemačkoj nezamislivo poslovati na način na koji Deutsche Telekom posluje u Hrvatskoj. Nijemci zaista ulažu u brojna područja u Hrvatskoj, a najveći među velikima su, osim telekoma, Siemens AG (elektroindustrija), Bayer AG (kemijska industrija), ThyssenKrupp (strojogradnja), Schott AG(proizvodnja stakla), Messer Griesheim GmbH-Air Liquide Deutschland GmbH (proizvodnja plina), Allianz AG (osiguranje)... A tu su još i Lidl, Kaufland, Meggle i brojni drugi.

Nijemci su u Hrvatsku od 1993. godine uložili 3,1 milijardu eura što je u ukupnim izravnim inozemnim ulaganjima udio od 11,7 posto. To ih svrstava na treće mjesto najvećih stranih ulagača

Unatoč teškoj investicijskoj klimi i svim birokratkim problemima, Nijemci su u Hrvatsku od 1993. godine uložili 3,1 milijardu eura što je u ukupnim izravnim inozemnim ulaganjima udio od 11,7 posto. To ih svrstava na treće mjesto najvećih stranih ulagača. Također, Njemačka je naš drugi vanjskotrgovinski partner, a lani je izvoz iz Hrvatske u Njemačku iznosio 988,5 milijuna eura, što je porast za 2,2 posto u odnosu na 2011., dok je uvoz porastao za 1,7 posto, na 2,1 milijardu eura. Ne treba smetnuti s uma ni da godišnje u Hrvatsku na odmor stigne 1,9 milijuna njemačkih turista.

Dakle, na svim poljima smo im poželjan partner. Da nije tako, ne bi već dva desetljeća poslovali ovdje. A koliko zarađuju u Hrvatskoj? Ti podaci nisu dostupni na jednom mjestu, ali izdvojimo dobit najvećeg. Hrvatski telekom je ostvario neto dobit od oko 225 milijuna eura u 2012. godine. Tako dolazimo do podatka da je samo T-HT u svega deset godina stigao do neto zarade u protuvrijednosti onoga što su njemački investitori uložili u RH kroz dvadeset godina. Na uvozu je pak Njemačka u samo tri godine završila tri milijarde eura u plusu kroz poslovanje s Hrvatskom.

Ujedno, Mađari se također mogu pohvaliti sjajnim iskustvima u Hrvatskoj jer su dobili naftnu kompaniju za nekoliko milijardi eura nižu cijenu no što vrijedi, baš kao i Nijemci Telekom ili Austrijanci, Talijani i Francuzi banke. Istina, poslovanje na korist jedne strane krenulo je u vrijeme dok smo bili daleko od Europske unije, pravila i zakona koji su u njoj, pa je sve bilo lakše izvedivo. Stoga je sad čak i moguće da ćemo postati groblje za milijarde eura, prosto iz razloga što će početi vrijediti određena pravila.

T-HT je u manje od deset godina stigao do neto zarade u protuvrijednosti onoga što su njemački investitori uložili u RH kroz dvadeset godina

No koliko god jesmo u lošoj situaciji, koliko god da su nas razne društvene elite bacile u očaj, nitko u Europskoj uniji nema pravo kritizirati Hrvatsku na način na koji je to napravio Bild. Ne ako se zna da su suučesnici tvrtke iz uglednih europskih zemalja te da su svi oni bili groblje za naše milijarde eura. A narod? On se može nadati da će afere kao Patria, Hypo banka, INA, Daimler ili grčka upletenost u Brodosplit biti razriješene i propisno sankcionirane...

Dotle ćemo se radovati milijardama eura iz europskih fondova i odgovorno plaćati članarine koje moramo plaćati. Ne bi to sve skupa bio paradoks da u tim europskim fondovima nije naš novac, koji dobivamo po kriterijima onih koji su ga dobili tako jeftino na raspolaganje. Dok smo ga gubili pravila nisu vrijedila, dok ga dobivamo vrijede - i jako su stroga.

Ali to su već neke druge priče, koje se uvijek postavlja u sferu euroskepticizma, iako nema veze sa skepticizmom već realnošću, u što se uvjeravamo svih ovih godina otkako je naš vrli bivši premijer na sudu...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bild, profit, dobit, njemačka, groblje, europska unija