A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/Esko-Aho-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Esko Aho: Gospodarska kriza može otvoriti nove mogućnosti | Politika+
Mojbiz

SAVJETI: Esko Aho: Gospodarska kriza može otvoriti nove mogućnosti

Bivši premijer Finske je na IV. Nacionalnom forumu "Može se" ispričao svoju priču, temeljenu na iskustvima i problemima koje danas ima Hrvatska.

Piše: PolitikaPlus

Gospodarska kriza je vrlo bolno razdoblje, ali nam otvara brojne mogućnosti koje možemo potratiti ili iskoristiti rekao je u Zagrebu bivši finski premijer Esko Aho, posebice poručivši da je za izlazak iz krize nužna suradnja vlade, poslovnog sektora i znanstvene zajednice.

Esko Aho, premijer Finske od 1991. do 1995. poznat po tome što je jasnom vizijom i hrabrim mjerama izveo zemlju početkom 90-ih iz najteže gospodarske krize u svega nekoliko godina, gostovao je na IV. Nacionalnom forumu "Može se"

Esko Aho, premijer Finske od 1991. do 1995. poznat po tome što je jasnom vizijom i hrabrim mjerama izveo zemlju početkom 90-ih iz najteže gospodarske krize u svega nekoliko godina, gostovao je na IV. Nacionalnom forumu "Može se", posvećenom idejama i projektima za europsku Hrvatsku. Forum, čiji je utemeljitelj i predsjednik Nikica Gabrić, održava se pod visokim predsjedanjem predsjednika Ive Josipovića.

"Kriza je bolna, ali nam otvara i brojne mogućnosti koje možemo potratili ili iskoristiti...ona je idealna prilika za transformaciju društva, tvrtke ili pojedinca", kazao je Esko Aho.

"Samo uz zajedničku suradnju vlade, poslovnog sektora i akademske zajednice, može se doći do uspjeha", istaknuo je Aho, zagovornik ideje o inovativnoj Europi, a koji je osim premijerskog položaja obnašao i dužnost izvršnog direktora Nokie u vrijeme najveće ekspanzije te tvrtke

Govoreći o krizi u Finskoj od 1991. do 1993., kazao je da je njegova vlada "shvatila da je kriza prilika" te je radikalno promijenila mirovinski i porezni sustav, drastično smanjila porezne stope i restrukturirala javni sektor.

"Premda su nam porezni prihodi nominalno pali, realno su povećani čak tri puta, od dvije na sedam milijardi, slikovito, tri puta više na niže poreze...i tako smo spasili socijalnu državu", kazao je Aho, dodavši da bi provedba tih reformi u normalnim okolnostima trajala i deset godina, ali da su oni to uspjeli provesti u deset mjeseci.

Istaknuo je da je za takve poteze potrebna jasna strategija što hoćete, "a još više što nećete", ocijenivši inovativnost ključnom za gospodarski uspjeh.

"No, nema inovativnosti bez rizika", kazao je Aho i poručio Hrvatskoj da se pobrine za "konkurentnost svoje industrije, krene s primjenom modernih tehnologija gdje god je to moguće i javni sektor učini što učinkovitijim". Pametna, učinkovita vlada, dodao je, bitna je poticanje konkurentnosti, "a neučinkoviti javni sektor je najnedruštvenija stvar...kada se novac poreznih obveznika loši troši".

Kriza je bolna, ali nam otvara i brojne mogućnosti koje možemo potratili ili iskoristiti...ona je idealna prilika za transformaciju društva, tvrtke ili pojedinca

Opetovano ističući "suradnja privatnog i javnog sektora, biznisa i vlasti, te akademske zajednice kao vrlo važne za inovativnost", podsjetio je da je Finska u okolnostima krize stavila težinu na obrazovanje.

"Povećali smo iznos za obrazovanje, tj. agenciju koja se bavi istraživanjem i razvojem za čak 82 posto i to nam se samo na primjeru Nokie uvelike vratilo", kazao je Aho pred oko 800 sudionika skupa. "Obrazovanje i istraživanje moraju biti prioriteti", dodao je. Osvrnuo se i na mobilnost resursa i kao primjer naveo da je samo Nokia otvorila 400 novih tvrtki.

"Sačuvajte radna mjesta i stvarajte nova radna mjesta", rekao je Aho i dodao da tvrtke u svom poslovanju moraju misliti na opće dobro, a ne samo na zgrtanje dobiti za svoje dioničare.

Prema njegovim riječima, u borbi s krizom treba biti i strpljiv, a političarima poručuje da "ako žele uspjeti u krizi neka zaborave na sljedeće izbore".

Na otvaranju skupa Nikica Gabrić je ustvrdio da nam "fali jedan hrabri premijer i jedna hrabra vlada" umjesto vlade koja se bavi politikanstvom i kojoj je draži politički mandat od budućnosti zemlje.

"Vlada vrtnih patuljaka ne može spasiti zemlju", kazao je Gabrić i izrazio žaljenje što se sadašnja vlada bavi "svjetonazorskim pitanjima" i umjetno dijeli zemlju,.

"Svi se moramo udružiti oko pet točaka koje su konsenzualne, a to su: pravo na rad, na budućnost, odnosno demografiju, na zdravlje, na obrazovanje te na dostojanstvenu starost", rekao je Gabrić. To, kako je rekao, zastupa i ovaj Nacionalni forum, nazvavši to opcijom građanskog svjetonazora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

finska, esko aho, nacionalni forum, gospodarstvo, kriza