A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/euro-002.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Europa: Nemamo rješenje za nezaposlenost među mladima! | Politika+
Mojbiz

PRIZNANJE: Europa: Nemamo rješenje za nezaposlenost među mladima!

Oko 7,5 milijuna Europljana u dobi od 15 do 24 godine ne radi niti se obrazuje.

Piše: PolitikaPlus

Europa se mora hitno pozabaviti problemom nezaposlenosti među mladima, upozorile su Francuska, talijanska i njemačka vlada, ali se konkretan plan i dalje čeka.

Oko 7,5 milijuna Europljana u dobi od 15 do 24 godine ne radi niti se obrazuje, pokazuju podaci Europske unije. U siječnju je stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini u EU iznosila 23,6 posto, što znači da je bila dvostuko veća nego među odraslima

Oko 7,5 milijuna Europljana u dobi od 15 do 24 godine ne radi niti se obrazuje, pokazuju podaci Europske unije. U siječnju je stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini u EU iznosila 23,6 posto, što znači da je bila dvostuko veća nego među odraslima.

"Moramo spasiti čitavu generaciju uplašenih mladih ljudi. Imamo sjajno obrazovanu generaciju koja je na čekanju. To je neprihvatljivo", upozorio je na konferenciji u Parizu talijanski ministar rada Enrico Giovannini.

Iako su se svi sudionici konferencije složili da treba hitno rješavati taj problem, prisutni ministri nisu ponudili nikakve konkretne planove, tvrdeći da Europa mora biti pragmatična i raditi na više fronti odjednom.

"Budimo iskreni – ne postoji brzo rješenje za taj problem niti nekakav veliki plan", priznao je čelnik Europske investicijske banke (EIB) Werner Hoyer.

Složio se s ministrima da se mjere poticanja zapošljavanja moraju fokusirati na mala i srednja poduzeća koja su za većinu mladih ipak glavna ulazna točka na tržište rada.

Njemačka je inače učestalo suočena s kritikama zbog inzistiranja na politici štednje pa je proteklih tjedana poduzela nekoliko koraka kako bi se uključila u rješavanje tog problema. Berlin je tako sa Španjolskom i Portugalom sklopio bilateralne sporazume o zapošljavanju i strukovnom obrazovanju mladih.

Da bi se mladima pomoglo da nađu posao, Europa mora nastaviti sa strukturnim reformama i postati konkurentnija, te iskoristiti šest milijardi eura, stavljenih na raspolaganje za zapošljavanje mladih, kazali su na pariškoj konferenciji njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble i ministrica rada Ursula von der Leyen.

Dok Njemačka inzistira na važnosti proračunske konsolidacije, njemački ministar financija u Parizu ukazuje na važnost očuvanja europske socijalne države.

Kada bi se u Europi uveo američki standard socijalne zaštite, "imali bismo revoluciju, ne sutra već danas", kazao je njemački ministar studentima na institutu za političke znanosti Science Po, domaćinu konferencije.

Kriza zapošljavanja mladih bit će središnja tema lipanjskog summita europske unije a njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je ministrice i ministre rada zemalja EU 3. srpnja u Berlin na konferenciju o nezaposlenosti među mladima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nezaposlenost, mladi, europska unija