Turizam

OKRUGLI STOL: Može li internet poboljšati turističku sezonu u Hrvatskoj?

Razvoj interneta i mobilnih tehnologija iz temelja je promijenio djelatnost turizma u smislu distribucije informacija iz turističke destinacije prema potencijalnom korisniku i obrnuto.

Piše: PolitikaPlus

Bez strogo definirane strategije e-marketinga više se ne može opstati na konkurentnom svjetskom tržištu, zaključak je sudionika okruglog stola eTurizam, kojeg je organizirao magazin Banka.

Razvoj interneta i mobilnih tehnologija iz temelja je promijenio djelatnost turizma u smislu distribucije informacija iz turističke destinacije prema potencijalnom korisniku i obrnuto. Internet se kao izvor informacija o Hrvatskoj kao destinaciji s minornih 1,5 posto prije 15-ak godina popeo na 27 posto, podaci su koje iznosi Damir Krešić iz Instituta za turizam.

Razvoj interneta i mobilnih tehnologija iz temelja je promijenio djelatnost turizma u smislu distribucije informacija iz turističke destinacije prema potencijalnom korisniku i obrnuto

Drugim riječima, čak je 27 posto svih gostiju koji su ljetovali kod nas putem interneta odabralo baš Hrvatsku kao mjesto gdje će provesti godišnji odmor. Tako se odabir destinacije putem interneta našao na visokom trećem mjestu izvora informacija, nakon prijašnjeg boravka te preporuke rodbine ili prijatelja o mjestu ljetovanja, naglašeno je na okruglom stolu.

Također je istaknuto kako su u sklopu internetske turističke ponude gotovo podjednako važne web-stranice turističkih zajednica, stranice smještajnih objekata i online turističke agencije, a u privlačenju novih gostiju sve veću ulogu igraju društvene mreže.

Po podacima koje je iznijela Aleksandra Babić, direktorica marketinga za centralno-istočnu Europu MasterCarda, na osnovu najnovijeg istraživanja MasterIndex o planovima hrvatskih građana za ljetovanje broj ispitanika koji planiraju ljetni odmor značajno je niži nego prije godinu dana. Lani je godišnji odmor na Jadranu planiralo 64 posto hrvatskih građana, a ove godine 56 posto, od čega će čak polovica njih odsjesti besplatno u vlastitom smještaju ili kod prijatelja.

No, predstojeću sezonu mogu spasiti ili barem poboljšati najvažnije skupine turista koje ljetuju kod nas - Nijemci, Slovenci, Talijani, Austrijanci ili Česi. Iako smo kao destinacija najatraktivniji susjedima Slovencima, a na drugom smo mjestu Česima i Slovacima, Nijemcima nismo ni među prvih 10 najpoželjnijih turističkih destinacija, istaknuto je na skupu uz opasku kako su Nijemci u Europi prvi po broju putovanja i poznati su kao najbolji gosti, tj. oni koji najviše troše na odmoru.

Na skupu je bilo riječi o sve većem korištenju interneta i mobilne tehnologije u turizmu, ali i mogućnostima daljnjeg razvoja i unapređenja, a predstavnici Hrvatske turističke zajednice uz ostalo su iznijeli i podatak kako Facebook profil Love Croatia ima 810 tisuća fanova (korisnika), što je, kako je rečeno, odličan primjer pogođenog korištenja društvene mreže u promociji turizma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tržište, turizam, banka