IT

SAP FORUM: Najbolji ICT novinari 2012. - Ana Đorđević, Matilda Bačelić i Tanja Ivančić Belošević

ICT novinare godine odabrao je Zbor informatičkih novinara HND-a.

Piše: PolitikaPlus

Zbor informatičkih novinara HND-a danas je na svečanosti u sklopu poslovno-tehnološke konferencije SAP FORUM na zagrebačkom Jarunu proglasilo najbolje ICT novinare. Pred više od 400 uzvanika i 50-ak suradnika i kolega predstavljeni su lauerati za 2012. godinu. Informatičkom novinarkom godine proglašena je Ana Đorđević, slobodna novinarka.

Dobitnica nagrade u kategoriji najbolji novinarski uradak je Matilda Bačelić, novinarka tjednika Lider, dok je Tatjana Ivančić Belošević iz Večernjeg lista dobitnica godišnje nagrade u kategoriji najbolji urednički uradak.


„Izuzetno mi je drago što je dodjelom ove prestižne nagrade prepoznat moj doprinos radu Zbora ICT novinara HND-a i time informatičkom novinarstvu u Hrvatskoj. Postizanje i očuvanje profesionalnih standarda naše struke teški su zadaci u ovo, za novinarstvo vrlo izazovno vrijeme, no lakše mi je ustrajati u tome kad znam da imam podršku svojih kolega“. riječi su ICT novinarke godine Ane Đorđević. ICT novinara godine odabrao je Zbor informatičkih novinara HND-a sukladno Pravilniku o izboru novinara godine.

Najboljim novinarskim uratkom žiri je ocijenio članak Matilde Bačelić pod nazivom “Start up - Tko sve može imati koristi od bujanja tvrtki iz garaža,” objavljen u tjedniku Lider, dok je najboljim uredničkim uratkom ocijenjen iQ magazin koji uređuje Tanja Ivančić Belošević, Večernji list. Radove je ocjenjivao žiri u sastavu: Hrvoje Balen, član uprave Algebre; Marko Biljan, direktor korporativnih komunikacija SAP-a; Vladimir Lulić, glavni tajnik HND-a, Damir Šohar, viši savjetnik iz tvrtke InfoCumulus, te Dražen Tomić, glavni urednik portala ICTbusiness.info. Nagrade 12. dodjele „SAP ICT Journalist Prize Božo Težak” novčanog su karaktera, a dodjeljuju se po jednom laureatu za svaku kategoriju.


.................

 

 .................

 O NAGRADI
Nagrada „SAP ICT Journalist  Prize Božo Težak“ dodjeljuje se od 2001. godine i kroz svoje postojanje snažno je doprinosila razvoju informatičkog novinarstva. Održivost nagrade, interes novinara koji raste s godinama te broj medija koji prate teme iz tehnologija i komunikacijskih znanosti potvrđuju njezinu važnost. Naime, tehnologije rastu velikom brzinom, a potreba za kvalitetnim praćenjem tema iz područja ICT važnija je nego ikada. Pravilno, pravodobno i kvalitetno stvaranje sadržaja iz područja informatičke tehnologije i tržišta otkriva stalnu publiku i nove medijske potpore domaćih i stranih medijskih kuća. Hrvatsko novinarsko društvo prepoznalo je važnost nagrade SAP ICT Journalist Prize Božo Težak i tema koje pokriva te uz potporu i inicijatora projekta tvrtku SAP te za najbolje dodjeljuje nagrade. Natječaj za nagradu svoje mjesto je pronašao na Facebooku, Twitteru i LinkedInu.

Zbor informatičkih novinara HND-a i tvrtka SAP već dvanaest godina uzastopno doprinose važnosti rada novinara koji su u svom radu i istraživačkom novinarstvu fokusirani na teme razvoja, unaprjeđenja i popularizacije informatičkih i komunikacijskih tehnologija. Upravo njihov kontinuirani doprinos osigurava kvalitetnije i konkurentije poslovanje brojnih tvrtki u Hrvatskoj. Do 2000. godine nije postojao način cjelovitog vrednovanja rada pojedinih novinara i medija, pri čemu su nerijetko vrhunska novinarska ostvarenja ostala u anonimnosti, stoga je tvrtka SAP 2001. godine inicirala osnivanje nagrade SAP e-journalist prize. Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva 17. prosinca 2003. godine prihvatio je sudjelovanje u stručnom dijelu dodjele godišnjih nagrada za najbolje novinarske radove iz područja informatike i komunikacija. Nagrada koja se do tada zvala SAP e-journalist prize preimenovana je u nagradu SAP ICT journalist prize Božo Težak, a Hrvatsko novinarsko društvo postaje nositelj nagrade.

Božo Težak
Božo Težak je pionir informacijskog društva. Cijenjeni kemičar i informatičar, rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Istaknutost njegovog rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu. 

 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tanja ivančić belošević, hnd, božo težak, sap, ana đorđević, matilda bačelić