Hrvatska

PROBLEM IZLAZNOSTI: Treba li Hrvate zakonom natjerati da izađu na izbore i referendume?

U Peruu birači moraju imati ovjerenu karticu za glasovanje kako bi dobili neke usluge i robu.

Piše: Vanja Deželić

Izlaznost na lokalnim izborima, parlamentarnim izborima, predsjedničkim izborima, a i na referendumima koji su se održali u Labinu i Dubrovniku, pokazuju da Hrvati nisu previše zainteresirani za obavljanje građanske dužnosti. Ili ignoriranjem također pokazuju svoj izbor? Je li najbolje rješenje ostaviti ih da sami odlučuju ili izlazak na izbore i referendume treba učiniti obveznima zakonom?

U Singapuru se neglasače uklanja iz popisa birača. U Peruu birači moraju imati ovjerenu karticu za glasovanje i po nekoliko mjeseci nakon izbora kako bi dobili neke usluge i robu

Neke demokracije imaju zakonom određenu obvezu izlaska na izbore. Zemlje Europe koje imaju tako uređen sustav su Italija, Cipar, Belgija, Luksemburg, a u svijetu je poznat slučaj Singapura, Meksika i Perua.

U Italiji i Meksiku je to građanska obveza, ali nema nikakvih sankcija ako ne izađete na izbore. U Singapuru se neglasače uklanja iz popisa birača. U Peruu birači moraju imati ovjerenu karticu za glasovanje i po nekoliko mjeseci nakon izbora kako bi dobili neke usluge i robu.

Čak i uz sve te zakone izlaznos na izborima u zemljama Europske unije nije prešla 61 posto od 1979. godine, odnosno bila je na svega 43 posto u 2009. Au Hrvatskoj bi se ta obveza i eventualne sankcije mogle doživjeti kao da smo u totalitarizmu ili autokraciji, što bi probudilo neke 'duhove iz prošlosti'. Također, postojala bi opasnost pojave većeg broja nevažećih listića.

- Nema smisla u Hrvatskoj uvoditi obvezu izlaska na izbore jer u demokraciji je i neizlazak na izbore izbor. Oni koji ne izlaze na izbore imaju svoje razloge za to i njihova se odluka mora poštivati na jednak način kao i odluka onih koji su se priklonili nekom kandidatu - rekao nam je politički analitičar Davor Gjenero.

 

 

Nema smisla u Hrvatskoj uvoditi obvezu izlaska na izbore jer u demokraciji je i neizlazak na izbore izbor. Oni koji ne izlaze na izbore imaju svoje razloge za to

Pojasnio je i da bi se kod nas na krivi način shvatilo uvođenje takve zakonske regulative, odnosno da bi to bilo kontraproduktivno.

- Podsjetilo bi to na prošla vremena. Primjerice, u Jugoslaviji nije bilo obveze izlaska na izbore, ali se itekako pazilo na to tko je izašao na njih, a tko nije, te bi se provodile razne sankcije ako bi se ustanovilo da ste propustili ispuniti svoju tzv. građansku dužnost. Upravo zbog tih događaja u prošlosti, odnosno sustava u kojem smo bili, građani bi shvatili tu zakonsku obvezu kao prisilu i to ne bi bilo dobro, demokracija podrazumijeva slobodnu volju - zaključuje Gjenero.

Dakle, rezime svega jest da se možemo jedino nadati kako će političari obaviti svoj dio posla programom, ispunjavanjem obećanja, kao i ostavljanjem dojma o blistavijoj budućnosti i perspektivi, pa će i izlaznost biti u svakom slučaju viša no što je posljednjih godina kad se proširilo mišljenje da se apsolutno ništa ne može promijeniti, bez obzira tko bio na vlasti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, obvezno glasovanje, referendum, davor gjenero, glasovanje