Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze blago porasle, euro iznad 1,30 dolara

Posljednji gospodarski podaci iz SAD-a ublažili strahovanja ulagača da će Fed uskoro početi zaoštravati monetarnu politiku.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, jer su posljednji gospodarski podaci iz SAD-a ublažili strahovanja ulagača da će Fed uskoro početi zaoštravati monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,3 posto.

U Hong Kongu i Singapuru burzovni su indeksi pali između 0,1 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je zaronio na najnižu razinu u šest tjedana.

Američko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 2,4 posto, što je manje nego što se očekivalo, kao i prodaja kuća, dok je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna neočekivano porastao.

Ti podaci pokazuju da je oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva nejak, pa su mu i dalje potrebne poticajne monetarne mjere kako bi čvršće stalo na vlastite noge. Stoga je malo vjerojatno da će Fed tako skoro mijenjati politiku, kažu analitičari.

Zahvaljujući tome, jučer su blago porasle cijene dionica na Wall Streetu, kao i jutros na većini azijskih tržišta.

No, MSCI indeks u minusu je od početka svibnja oko 4 posto, pa bi ovo mogao biti njegov najslabiji mjesec u godinu dana.

„Ipak, ne radi se o početku vladavine 'medvjeda' na tržištu, nego samo o korekciji cijena“, kaže Kenichi Hirano, strateg u tvrtki Tachibana Securities.

Kako su splasnule špekulacije o smanjenju poticajnih monetarnih programa američke središnje banke, na valutnim tržištima dolar posljednjih dana slabi.

Jučer je tečaj eura dosegnuo 1,3062 dolara, najvišu razinu u tri tjedna, dok se jutros kreće oko 1,3040 dolara.

U odnosu na japansku valutu cijena dolara kreće se oko 101,05 jena, dok je još u srijedu iznosio 102,35 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 131,70 jena.

Nakon što je jučer porasla za 50-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 7 centi, na 93,55 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSCI, SVJETSKA TRŽIŠTA, AZIJSKE BURZE, NIKKEI