A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kina-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kineska vlada zgraža se nad ponašanjem svojih turista u inozemstvu | Politika+
Turizam

'NEODGOJENI': Kineska vlada zgraža se nad ponašanjem svojih turista u inozemstvu

Objavila upute za turiste, koje se između ostaloga odnose na odijevanje, čekanja u redovima i vikanje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Od krivotvorenja vjenčanih listova kako bi mogli otići na medeni mjesec na Maledive do dopuštanja djeci da vrše nuždu usred zračne luke na Tajvanu, u posljednje vrijeme nižu se slučajevi nepristojnosti i neodgojenosti kineskih turista u inozemstvu, koji su natjerali kinesku javnost da se počne pitati što se to događa s Kinezima kad krenu u svijet.

"Prave užasnu galamu na javnim mjestima, urezuju svoja imena na turističke spomenike, ne obraćaju pozornost na crveno svjetlo na semaforu i pljuju posvuda. To šteti našem nacionalnom ugledu i ima grozne posljedice"

Zahvaljujući internetskim blogovima u Kini, priče o kineskim turistima koji se neprimjereno ponašaju šire se zemljom, izazivajući gađenje, ljutnju i potragu za uzrocima.

Dok su se u prošlosti takva izvješća odbacivala kao napadi na ugled kineskih putnika, ljudi u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu počinju se sada pitati zašto se njihovi sunarodnjaci u inozemstvu ponašaju tako loše.

"Objektivno govoreći, naši se turisti smatraju neciviliziranima", izjavio je Liu Simin, znanstvenik u Centru za turistička istraživanja Kineske akademije društvenih znanosti.

"Prekomorska putovanja novi su luksuz. Kinez koji si to može priuštiti uspoređuje se s drugima i pokazuje to", dodao je Liu.

"Mnogi kineski turisti jednostavno putuju okolo, a često su neiskusni i ne poznaju strana pravila i norme", pojasnio je.

Kad je nedavno objavljeno da je 15-godišnji Kinez urezao svoje ime u 3.500 godina star hram u Luksoru u Egiptu, uzbuđenje je bilo toliko da je o tome bilo riječi i u kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

"Sve više kineskih turista putuje u druge zemlje posljednjih godina", rekao je glasnogovornik ministarstva Hong Lei, dodajući da se kineske vlasti nadaju "da će taj turizam unaprijediti prijateljstvo s drugim narodima i da će se kineski turisti držati mjesnih pravila i ponašati se prikladno".

Dopredsjednik kineske vlade Wang Yang osudio je "necivilizirano ponašanje" pojedinih kineskih turista.

"Prave užasnu galamu na javnim mjestima, urezuju svoja imena na turističke spomenike, ne obraćaju pozornost na crveno svjetlo na semaforu i pljuju posvuda. To šteti našem nacionalnom ugledu i ima grozne posljedice", rekao je Wang.

Kineska je vlada stoga na svojim internetskim stranicama objavila upute za turiste, koje se između ostaloga odnose na odijevanje, čekanja u redovima i vikanje.

Više od 83 milijuna Kineza prošle je godine putovalo u prekomorske zemlje, potrošivši pritom 102 milijarde američkih dolara, što je prema informacijama Svjetske turističke organizacije najveći iznos potrošen u turizmu.

Očekuje se da će do 2020. oko 200 milijuna Kineza putovati svijetom kao turisti.

Ranije je Amerikance, Japance i Tajvance pratio glas loših turista i to u vrijeme kad su se te zemlje obogatile, a njihovi građani počeli putovati po svijetu. Kritike se naposlijetku stišaju, tvrde stručnjaci.

"Putovanje je novo iskustvo za turiste", izjavio je Wang Wanfei, profesor turizma na kineskom sveučilištu Zhejiang.

"Turisti uče kako upiti mjesnu kulturu, u procesu u kojemu se istodobno oslobađaju svoga lošeg turističkog ponašanja", zaključio je profesor Wanfei.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turisti, kina