Komentari

VELIKE PROMJENE: Arsen Bauk donosi zakon koji će uvelike onemogućiti raspisivanje referenduma!

'Potpise će građani moći dati u nekoj od državnih institucija.'

Piše: Vanja Deželić

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' za aktualnu je vlast isto što su bili sindikati i njihov pokušaj pokretanja referenduma kojim bi spriječili izmjene Zakona o radu. Dio je to demokratskog uređenja koji se očito niti jednoj političkoj eliti ne sviđa jer im ulazi u prostor i osjećaju kao da gube kontrolu, zbog čega moraju mijenjati Zakon o referendumu!

 

Potpisi za referendum više se neće prikupljati na ulici. Tko želi dati svoj potpis na inicijativu za referendum o nekom pitanju, morat će otići do neke državne institucije koja može identificirati građanina

- Potpisi za referendum više se neće prikupljati na ulici. Tko želi dati svoj potpis na inicijativu za referendum o nekom pitanju, morat će otići do neke državne institucije koja može identificirati građanina (uredi državne uprave, općine, op.a.) i dati potpis - rekao je za Večernji list ministar uprave Arsen Bauk.

S obzirom da se time komplicira cijela procedura, prikupljanje potpisa više neće trajati 15 dana već devedeset dana. No jasno je da prisiljavanjem građana da odu do neke državne insitucije šanse za raspisivanje referenduma višestruko se smanjuju.

- Za vrijeme tih devedeset dana prikupljanja potpisa raspravljalo bi se o meritumu stvari o kojoj će se glasovati na referendumu - tvrdi Bauk.

Naglasio je i da na prijedlogu izmjena Zakona radi ekipa politologa i pravnika, koji su za uzor uzeli Sloveniju i Švicarsku. Naravno, ministar tvrdi da nikome nije cilj opstruirati referendum.

- Želimo izbjeći krivotvorenje potpisa jer su sada potpisnici dužni dati samo OIB koji je javno dostupan. Zakon će obvezati inicijatore referenduma da se predstave i javnosti podastru financijske troškove kampanje. Tehnički ćemo poboljšati Zakon, definirat ćemo način prikupljanja potpisa, rokove, provođenje referenduma, reguliranje kampanje i šutnje. Ostali prijepori oko referenduma stvar su Ustava - kazao je Bauk.

Želimo izbjeći krivotvorenje potpisa jer su sada potpisnici dužni dati samo OIB koji je javno dostupan

Tim promjenama aktualna će se vlast osigurati do kraja mandata jer teško je za očekivati da bi pola milijuna građana bilo spremno 'okupirati' državne institucije samo da bi se potpisalo. Posebno jer se svima diže kosa na glavi od tih institucija, u kojima kao da je vječno gužva.

Tek kada bi se ispravili svi problemi javne uprave mogli bismo razgovarati o prikupljanju potpisa na ovako uređen način. Dotle je sve ovo samo očiti pokušaj opstruiranja građana u pokušajima da utječu na vlast, koju su izabrali, ali često nisu izabrali i poteze koje ona vuče. A u budućnosti će utjecaja na te poteze biti i manje...

Tako je i ova vlast iskoristila mane društvenog uređenja i okrenula ih u svoju korist - kontra građana i unapređenja demokratskih procesa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

arsen bauk, ustav, referendum